Jak na nejlepší křupavé bramboráky: Nešetřete kořením, obejdete se i bez mouky

Jak na nejlepší křupavé bramboráky: Nešetřete kořením, obejdete se i bez mouky
Zdroj: Freepik.com

Křupavé bramboráky jsou tradičním českým pokrmem, který má ale řadu regionálních variant. Na jihu Čech se jim říká cmunda, na Moravě krompelák. Bramboráky znají i ostatní slovanské a germánské národy, ale také Madaři.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 06. 01. 2021 10:00

Bramboráky se v základu připravují z brambor, mouky, vajec, česneku, majoránky a soli. Může se přidávat i pokrájená cibule a další koření, jako je kmín a pepř.

Regionální varianty bramboráku

Takzvaná kaplická cmunda se chystá navíc se zelím a uzeným masem. Bramborové placky latkes jsou součástí tradičního židovského svátku chanuky.

Na Valašsku podávají bramboráky pouze z brambor a mouky, které se ještě teplé potírají máslem a osladí. Krkonošským bramborákům se říká sejkory. Pečou se nasucho a mají jednotný základ (syrové brambory, vejce, sůl, kmín, kousek špeku), který se ale může oblastně lišit.

Z Německa pochází také sladká varianta, přičemž chybí česnek, majoránka, zato se natírá jablečným protlakem. Německý Kartoffelpuffer má ale i slanou variantu. V Polsku se Placek ziemniaczany konzumuje i na sladko, pouze s cukrem, někdy také zalitý smetanou.

Tipy a triky k bramboráku s česnekem

Množství česneku se upravuje podle vlastní chuti. Záleží na tom, jak je česnek chuťově výrazný. Tuhost těsta zmírní vymačkaná voda z brambor, případně troška mléka.

Lépe se dělají bramboráky ve vyšší vrstvě tuku. Budou se péci rovnoměrněji a méně nasáknou. Když nebudete chtít použít sádlo, sáhněte po řepkovém nebo sójovém oleji. Nejlepší je první bramborák ochutnat, abyste ho v případě potřeby mohli dochutit kořením, případně česnekem.

Bramborák (4 porce)

Budete potřebovat: 1 kg brambor (varný typ C), 2 vejce, 3–4 lžíce hladké mouky (není ale nutná), 4 velké stroužky česneku, kousek špeku, 2 lžičky pepře, hrst kmínu, hrst majoránky, sůl, sádlo na smažení.

Brambory omyjte, oloupejte a dobře osušte. Pak je nastrouhejte na struhadle nebo mixéru s malými slzami a polovinu nastrouhejte na části struhadla, která strouhá na nejjemnější kousky. Nechte vytéct co nejvíce tekutiny a slijte ji. Když v nádobě usedne více škrobu, můžete ho do těsta vrátit. Pak budou bramboráky křehčí.

Můžete brambory i osušit. Mixérem můžete projet i kousek špeku a česneky. Do mísy dejte vejce, případně mouku, špek, česnek, brambory, sůl, pepř a v dlani rozemnutou majoránku a těsto promíchejte. Na pánvičce rozehřejte (střední plamen) tuk. Do horkého tuku pak nandejte jednu až dvě vrchovaté lžíce (podle velikosti pánvičky) těsta a lžící těsto vytvarujte do velmi tenké placky.

Nejlépe se dělá vždy jedna na pánvi a pečeme dozlatova z obou stran. Tuk můžeme z hotových bramboráčků odsát pomocí kuchyňské papírové utěrky.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články