Fit a krásnáTestovánísoutěže

Jak na nejlepší křupavé bramboráky: Nešetřete kořením, obejdete se i bez mouky

Jak na nejlepší křupavé bramboráky: Nešetřete kořením, obejdete se i bez mouky
Zdroj: Freepik.com
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Křupavé bramboráky jsou tradičním českým pokrmem, který má ale řadu regionálních variant. Na jihu Čech se jim říká cmunda, na Moravě krompelák. Bramboráky znají i ostatní slovanské a germánské národy, ale také Madaři.

Lucie Cermanová 6. ledna 2021

Bramboráky se v základu připravují z brambor, mouky, vajec, česneku, majoránky a soli. Může se přidávat i pokrájená cibule a další koření, jako je kmín a pepř.

Jaké brambory jsou vhodné na bramborový salát: Sledujte varný typ a kvalitu
Mohlo by Vás zajímat:

Jaké brambory jsou vhodné na bramborový salát: Sledujte varný typ a kvalitu

Regionální varianty bramboráku

Takzvaná kaplická cmunda se chystá navíc se zelím a uzeným masem. Bramborové placky latkes jsou součástí tradičního židovského svátku chanuky.

Na Valašsku podávají bramboráky pouze z brambor a mouky, které se ještě teplé potírají máslem a osladí. Krkonošským bramborákům se říká sejkory. Pečou se nasucho a mají jednotný základ (syrové brambory, vejce, sůl, kmín, kousek špeku), který se ale může oblastně lišit.

Z Německa pochází také sladká varianta, přičemž chybí česnek, majoránka, zato se natírá jablečným protlakem. Německý Kartoffelpuffer má ale i slanou variantu. V Polsku se Placek ziemniaczany konzumuje i na sladko, pouze s cukrem, někdy také zalitý smetanou.

Babské rady, jak na nové brambory: Vařte je krátce, proti puknutí propíchněte špejlí a nazelenalé neberte
Mohlo by Vás zajímat:

Babské rady, jak na nové brambory: Vařte je krátce, proti puknutí propíchněte špejlí a nazelenalé neberte

Tipy a triky k bramboráku s česnekem

Množství česneku se upravuje podle vlastní chuti. Záleží na tom, jak je česnek chuťově výrazný. Tuhost těsta zmírní vymačkaná voda z brambor, případně troška mléka.

Lépe se dělají bramboráky ve vyšší vrstvě tuku. Budou se péci rovnoměrněji a méně nasáknou. Když nebudete chtít použít sádlo, sáhněte po řepkovém nebo sójovém oleji. Nejlepší je první bramborák ochutnat, abyste ho v případě potřeby mohli dochutit kořením, případně česnekem.

Přílohy, po kterých se jen oblíznete: Nivové brambory, pikantní batáty nebo bylinková cibule
Mohlo by Vás zajímat:

Přílohy, po kterých se jen oblíznete: Nivové brambory, pikantní batáty nebo bylinková cibule

Bramborák (4 porce)

Budete potřebovat: 1 kg brambor (varný typ C), 2 vejce, 3–4 lžíce hladké mouky (není ale nutná), 4 velké stroužky česneku, kousek špeku, 2 lžičky pepře, hrst kmínu, hrst majoránky, sůl, sádlo na smažení.

Brambory omyjte, oloupejte a dobře osušte. Pak je nastrouhejte na struhadle nebo mixéru s malými slzami a polovinu nastrouhejte na části struhadla, která strouhá na nejjemnější kousky. Nechte vytéct co nejvíce tekutiny a slijte ji. Když v nádobě usedne více škrobu, můžete ho do těsta vrátit. Pak budou bramboráky křehčí.

Můžete brambory i osušit. Mixérem můžete projet i kousek špeku a česneky. Do mísy dejte vejce, případně mouku, špek, česnek, brambory, sůl, pepř a v dlani rozemnutou majoránku a těsto promíchejte. Na pánvičce rozehřejte (střední plamen) tuk. Do horkého tuku pak nandejte jednu až dvě vrchovaté lžíce (podle velikosti pánvičky) těsta a lžící těsto vytvarujte do velmi tenké placky.

Nejlépe se dělá vždy jedna na pánvi a pečeme dozlatova z obou stran. Tuk můžeme z hotových bramboráčků odsát pomocí kuchyňské papírové utěrky.

Zobání se slaninou: Recepty na jednoduchá jídla, po kterých se jen zapráší
Mohlo by Vás zajímat:

Zobání se slaninou: Recepty na jednoduchá jídla, po kterých se jen zapráší

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články