Jak na poctivou bramboračku s houbami: Kouzlo spočívá v čerstvých ingrediencích a vývaru

Jak na poctivou bramboračku s houbami: Kouzlo spočívá v čerstvých ingrediencích a vývaru
Zdroj: Pixabay.com

Poctivá bramboračka s houbami nejspíš vyvolává vzpomínky na návštěvy u babičky. Přečtěte si, jak připravit takovou hutnou polévku, abyste se oblizovali ještě při odchodu od stolu.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 02. 01. 2021 10:00

Bramboračka bez hub snad ani neexistuje. Pokud nemáte čerstvé, sáhněte po těch sušených a nechte je nasáknout vodou.

Když je sezóna, je lepší připravit bramboračku z čerstvých hub. Postupuje se stejně, jen se nenamáčí.

Na bramboračku využijeme brambory varného typu B, které se při varu mírně rozsypávají.

Obvykle se bramboračka připravuje z vody, ale můžeme na ni využít i dopředu připravený masový vývar. Na másle necháme mírně opéct cibuli a kořenovou zeleninu a zasypeme moukou. Pak rozředíme vývarem. Do něj přidáme brambory a uvařené houby. Nakonec dochutíme majoránkou a česnekem.

Bramboračka s houbami bez vývaru

Na přípravu budeme potřebovat: 4 větší brambory, velkou mrkev, 1 petržel, kousek celeru (nemusí být), větší cibuli, 2 lžíce másla, 1 lžíci hladké mouky, 2 hrsti sušených hub, 2 stroužky česneku, mletý kmín, majoránku, sůl.

Navrch možno přidat petrželku nebo najemno nasekaný list celeru.

Sušené houby necháme alespoň hodinu namočené v hrníčku s vodou. Můžeme je pak i pokrájet. Brambory zatím nakrájíme na kostky a stejně tak kořenovou zeleninu. Do litru vody přidáme namočené houby a přivedeme k varu. Budou se vařit alespoň dvacet minut (až půl hodiny) spolu se špetkou soli a kmínem. Na posledních zhruba deset minut přidáme pokrájené brambory.

Kořenovou zeleninu opečeme na másle do nazlátlé barvy. Ke konci přisypeme najemno pokrájenou cibuli, kterou necháme zezlátnout. Rozpuštěný kousek másla zaprášíme lžící hladké mouky a usmažíme světlou jíšku. Do hrnce s houbami a bramborami vložíme cibuli s kořenovou zeleninou. Určitě je dobré přidat i vodu z hub, protože bude pak polévka ještě voňavější.

Pomalu vléváme usmaženou jíšku a přitom polévku mícháme. Utřeme česnek a dáme ho do polévky. Čím méně se bude vařit, tím bude v polévce výraznější. Nakonec dochutíme majoránkou. Před nasypáním ji promneme v dlaních, aby se rozvoněla. Polévku ochutnáme a případně dosolíme.

Můžeme posypat nakrájenou petrželkou nebo najemno nasekanými celerovými listy (ale pouze malé množství, aby nebyly příliš výrazné). Necháme přejít varem a podáváme.

Ti, kteří nechtějí zahustit polévku jíškou, mohou nechat rozvařit jednu najemno nakrájenou bramboru.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články