Jak připravit poctivý hovězí vývar: Uděláte z něj polévku i základ pro omáčku

Jak připravit poctivý hovězí vývar: Uděláte z něj polévku i základ pro omáčku
Zdroj: Freepik.com

Hovězí vývar má v české kuchyni své pevné místo. Jeho příprava sice vyžaduje dostatek času, během vaření ale můžete dělat něco dalšího. Když už se do časově náročné přípravy pustíte, má smysl vývaru uvařit více, využijete ho pro polévku, ale třeba i do omáčky.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 26. 12. 2020 11:00

Na začátku je potřeba si ujasnit, jestli budete připravovat hovězí vývar z masa, nebo jestli sáhnete po kostech.

Jaké maso a kosti se hodí na hovězí vývar

Do vývaru se hodí především morkové kosti (nakoupené v 3–5cm kouscích), vhodná jsou i hovězí žebra a oháňka. Z masa přichází v úvahu hovězí kýta a hovězí plec. Často se využívá kombinace kostí a masa, třeba v případě hovězího hrudí.

Recept na hovězí vývar

Budeme potřebovat: 500 g hovězí hrudí (hovězí žebro s masem), 2 cibule, mrkev, petržel, ½ celeru, 3 bobkové listy, 8 ks pepře, 6 ks nového koření, 2 l vody, máslo.

Když využíváte pouze kosti, dávají se do studené vody, aby se z nich dostalo maximum. Oproti tomu samotné maso se dává do horké vody, protože ho potřebujeme uzavřít. Maso se dá také opéct a pak přidat do vody. Ideální podobu silného vývaru získáme tím, že maso s kostí zapečeme v troubě. Měla by být vyhřátá na 200 °C. Doba zapékání je zhruba 15–20 minut, výsledkem je nazlátlá barva. Vývar nebude zakalený, ale silný.

Ve velkém hrnci na másle osmahneme koření. Tím se uvolní vůně. Přidáme maso a kosti, zeleninu a zalijeme studenou vodou. Přivedeme k varu a necháme táhnout těsně pod bodem varu (vývar bublá). Jestliže se na vývaru začne tvořit pěna, sesbíráme ji naběračkou nebo jemným sítkem.

Doporučuje se nezavírat pokličkou, aby se mohl vývar redukovat. Takto se vaří alespoň čtyři hodiny. Můžeme ho ale nechat táhnout až třeba deset hodin.

Poté vývar scedíme, obereme maso a necháme pro polévku. Zelenina se dá bokem a může se využít na různé zeleninové placičky či namixovaná třeba do omáček jako zahušťovadlo. Pokud budeme chtít z vývaru polévku, stačí dosolit a navrch posypat celerovými listy nebo petrželkou. Jestli v ní chceme kořenovou zeleninu, je třeba připravit si čerstvou.

Základ pro řadu receptů je tím hotov a čistý vývar může přijít třeba do mističky a pak do mrazáku. Bude tak při ruce, když budeme chtít připravit omáčku, případně některou z chutných polévek.

Tip: V případě kořenové zeleniny je potřeba počítat s tím, že mrkev dodá sladkost a celer aroma.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články