Jak na odlehčenou variantu štědrovečerní večeře: Dietnější polévka, bramborový salát i ryba

Jak na odlehčenou variantu štědrovečerní večeře: Dietnější polévka, bramborový salát i ryba
Zdroj: Freepik.com

Připravujete klasickou štědrovečerní večeři? Rybí polévka, bramborový salát s majonézou a smažený kapr nejsou úplně dietní jídla. Pokud tentokrát chcete ušetřit těžkou práci zažívání, pusťte se do dietní varianty. Stačí změnit několik věcí a štědrovečerní večeře může proběhnout bez újmy.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 24. 12. 2020 12:00

Nechcete se vzdát oblíbené štědrovečerní večeře? Nemusíte se obejít bez tradiční polévky, kapra ani bramborového salátu.

Štědrovečerní polévka

V našich krajích bývá zvykem dávat si na Štědrý večer rybí polévku. Ne každému ale chutná, proto si někteří strávníci dávají třeba hovězí vývar. Ať už sáhnete po jakékoliv polévce, bude dietnější, když místo jíšky sáhnete po rozmixované vařené zelenině. Kromě toho, že je šetrnější pro trávení, i lépe chutná a voní.

Bramborový salát vyměňte za lehkou verzi

Nejobvyklejší verze bramborového salátu je plná majonézy. V tradičním salátu můžete udělat pár jednoduchých změn. Majonéza se dá vyměnit za bílý jogurt. Jinou variantou je zálivka ze směsi oleje, citronové šťávy a hořčice. Bramborový salát může zůstat jen v podobě brambor, cibule, okurky a kořenové zeleniny, vše zalité zálivkou. I tato šetrnější varianta výborně chutná.

Kapr v dietní úpravě

Také smažený kapr bývá součástí štědrovečerního hodování. Ryby do zdravého jídelníčku patří. I když se kapr řadí mezi tučnější ryby, dá se připravit šetrněji. Ať už bez trojobalu, nebo je další možností vařený kapr.

Tradičně se připravoval Kapr na modro.

Budete potřebovat: kapra s kůží (podkovy), půlku středního celeru (na plátky), 2 petržele (na plátky), 2 mrkve (na plátky), 3 cibule, kůru z 1 citronu, 100 ml bílého vína, 60 ml octa (ideálně jablečného), koření – 10 hřebíčků, 5 ks nového koření, 5 ks pepře, bobkový list, sůl.

Do většího hrnce vložte zeleninu a citronovou kůru, přilijte víno a zalijte zhruba 2 litry vody. Abyste nemuseli lovit koření, zavažte ho do gázy a přidejte do hrnce. Vařte asi 10 minut. Kapra přelijte horkým octem, osolte ho a přidejte k zelenině. Vařte na velmi mírném ohni pod pokličkou 30 minut. Podává se s vařenými brambory s máslem a nasekanou petrželkou. K tomuto pokrmu se přidávala křenová omáčka.

Kdo by chtěl ještě dietnější maso, může sáhnout po lososovi (pokapat citronovou šťávou, trochu osolit a půl hodiny nechat odležet v lednici) a připravit si ho na másle. Stačí mu smažení 4–5 minut z každé strany.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články