Polévková olympiáda: Vyhraje slovenská kapustnice, maďarská rybí polévka nebo rakouská dýňovka?

Pokud chcete ochutnat nejznámější polévky z celého světa, nenechte si ujít polévkové klání v Babiččině zahradě v Průhonicích.
Zdroj: Babiččina zahrada
Pokud chcete ochutnat nejznámější polévky z celého světa, nenechte si ujít polévkové klání v Babiččině zahradě v Průhonicích.Cibulačka Suroviny: 3 velké cibule, oloupané 50 g másla 1 lžíci hladké mouky 900 ml hovězího vývaru z kostky, vychladlého sůl a pepř na dochucení 1 bobkový list 1/2 bagety 1 lžíci oleje na osmahnutí 70 g nastrouhaného sýra typu ementál Postup: Cibule pokrájejte napříč na tenká kolečka. V hrnci rozpusťte máslo a na mírném ohni smahněte cibulku 15 až 20 minut, dokud nezíská zlatohnědou barvu. Pak ji poprašte moukou, zamíchejte a ještě minutu smažte. Přilijte vývar, osolte, opepřete, přihoďte bobkový list a zamíchejte. Uveďte směs do varu a hned stáhněte plamen. Vařte na mírném ohni půl hodiny. Potom polévku odstavte a odstraňte bobkový list. Bagetu nakrájejte šikmo na plátky a ty opečte na pánvi na oleji dozlatova. Do hlubších misek nebo talířů nalijte horkou polévku, navrch položte vždycky dva plátky chleba a posypte je sýrem. Zapněte troubu na nejvyšší stupeň nebo na grilování a na chvilku misky vložte pod rozpálený gril. Podávejte, jakmile se sýr roztaví.Maďarské Halászlé Suroviny: vývar z ryb (2 rybí hlavy, odřezky z ryb, 2 větší brambory,1 velká cibule, voda) mletá sladká paprika špetka mleté pálivé papriky jikry a mlíčí 4 porce z rybího filetu (směs koření na ryby) sůl Na podávání čerstvá zelená pálivá paprika bílý chléb Postup: Očištěné ryby, oškrábané brambory a cibuli zalijeme vodou a vaříme půl hodiny. Vývar scedíme a propasírujeme, ochutíme mletými paprikami, vložíme jikry a mlíčí, kusy ryb a povaříme 19 minut. Podle chuti ještě osolíme a můžeme dochutit kořenící směsí na ryby. Podáváme s proužkem čerstvé bílé papriky a bílým chlebem.Kulajda Postup: hrst čerstvých nebo mražených hříbků 1 lžíce másla půl lžičky kmínu 4 větší brambory, oloupané, nakrájené na kostičky nové koření 4 kuličky černého pepře 2 bobkové listy 1 balení zakysané smetany 2 lžíce hladké mouky 1 lžíce octa (podle chuti), sůl 1 lžíce čerstvého kopru, nasekaného 4 vejce Postup: Houby očistěte a nakrájejte na středně velké kousky. Máslo rozpusťte v polévkovém hrnci a pak na něm houby pět minut smahněte, zasypte kmínem, promíchejte, přidejte syrové brambory a zalijte litrem vody. Vhoďte nové koření, pepř, bobkové listy a vařte zhruba dvacet minut. Potom do smetany vmíchejte hladkou mouku, přidejte ji do polévky a krátce prohřejte. Nakonec kulajdu podle chuti osolte, okyselte octem a přidejte do ní nasekaný kopr. Těsně před podáváním do polévky vyklepněte vejce a nechte je jen tři čtyři minuty projít varem, pak polévku stáhněte z ohně a nechte vajíčka, aby došla – žloutky budou poloměkké a z kulajdy se stane nepřekonatelná polévka.+ 2 fotky+ 3 fotky
Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Češi jako milovníci polévek mohou konečně ocenit své znalosti, chuť a originalitu při klání, kde se představí dvanáct prvotřídních světových polévek.

Petra Járková
Petra Járková 5. srpna 2019

Gastronomické klání

Celé dva měsíce bude trvat unikátní gastronomická soutěž v oblíbené průhonické restauraci Babiččina zahrada. V polévkové olympiádě proti sobě nastoupí dvanáct prvotřídních světových polévek. A samotní hosté během podzimu rozhodnou, která z nich je ta nejlepší!

Průběh klání

Zápolení světových polévek bude probíhat v září a říjnu, přičemž každá soutěžní polévka bude v nabídce dva týdny. Na začátku listopadu už bude jasné, jakou polévku milují Češi nejvíce. I když z bohaté kolekce českých polévek budou na olympiádu vyslány jen tři – a sice jihočeská kulajda, tradiční dršťková polévka a samozřejmě svatební stálice v podobě hovězího vývaru s játrovými knedlíčky – není jisté, že se právě některá z nich neumístí na pomyslném stupni vítězů.

Zeleninová polévka s kedlubnou Suroviny: mrkev, celer, petržel, kedlubna cibule 4 kuličky černého pepře, 4 bobkové listy, 4 kuličky nového koření, sůl Postup: Očištěnou a nakrájenou zeleninu dejte do hrnce s vodou a přiveďte k varu. Přidejte koření a nechte probublávat asi 1 hodinu. Poté dosolte podle potřeby a přeceďte. Zeleninu můžete dokrájet a do vývaru vrátit, nebo můžete zeleninový vývar doplnit například krupicovými knedlíčky. Samozřejmě můžete zvolit navíc jakoukoli další zeleninu podle chuti. Skvělé jsou rajčata (dodají krásnou barvu), kapusta či brambory.
Mohlo by Vás zajímat:

Domácí bujón z letní zeleniny: Česnek přidávejte před koncem, rajčaty nešetřete, libeček vše provoní

Jaká bude konkurence?

Slovensko vysílá do boje slavný silvestrovský životabudič v podobě kapustnice, za Maďarsko startuje pikantní rybí halászlé, Rakousko nasadí legendární vídeňský dýňový krém, zatímco italskou kuchyni bude reprezentovat minestrone. Země Galského kohouta posílá do boje polévky dvě, a sice populární cibulačku a lahodný pórkový krém vichyssoise. Poslední tři polévky do finálové dvanáctky dodalo Španělsko, odkud pochází studená zeleninová polévka gazpacho, Ukrajina se svým fantastickým borščem a gurmety oblíbené Thajsko, kde se zase zrodila pikantní polévka plná exotických vůní a chutí s názvem Tom Yam.

NA RECEPTY NA TY NEJLEPŠÍ POLÉVKY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Cvičitelka Hanka Kynychová: Tři roky jsem žila s tyranem, bití mi přišlo normální

Přidat na Seznam.cz Přidejte si magazín Lifee.cz na hlavní stránku Seznam.cz

Další články