Vyznáte se v jíšce? Jak připravit tu nejlepší

Vyznáte se v jíšce? Jak připravit tu nejlepší
Zdroj: Unsplash.com

Jíška dodá šmrnc každému pokrmu. Pokud je tedy správně připravená. Víte, jak na to?

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 17. 09. 2019 12:00

Jíšku připravujte vždy z mouky a tuku. Vhodný je tuk rostlinný, olej nebo máslo. Mouku přidejte hladkou, ta dodá jídlům krásnou krémovou konzistenci. Jíšku je vhodné udělat ze dvou dílů hladké mouky a jednoho dílu tuku. Oproti tomu zásmažku z jednoho dílu tuku a jednoho dílu mouky. Pokud držíte zdravý životní styl, je ideální spíše jíška než zásmažka.

 Jak připravit jíšku

Do rozehřátého tuku v nádobě vsypejte hladkou mouku a pražte ji za stálého míchání na požadovanou barvu. Doba pražení je různá. Světlá jíška se hodí do bílých polévek a jiných jemných jídel. Světle hnědou jíšku přidávejte do tmavších zahušťovaných pokrmů. Třetím typem jíšky je tmavá cibulová a cibulová s mletou paprikou.

Jíška světlá

Připravuje se dvojí způsobem. Hladkou mouku opražte dozlatova zcela bez tuku. Po krátké době ale tuk přidejte a co nejrychleji světlou jíšku dokončete. Obvyklejší způsob je však úprava mouky současně s tukem. Jíšku vymíchejte s tukem v nádobě se silnějším dnem. Světlou jíšku zalévejte vývarem nebo třeba mlékem, záleží na druhu jídla. Tuto světlou jíšku rovněž použijte jako základ bešamelu.

Jíška světle hnědá

Je o jeden stupeň tmavší než jíška světlá, praží se tedy o něco déle. Je vhodná k zahuštění polévek jako bramboračka nebo čočková nebo do omáček výraznější chuti.

Jíška hnědá

Má nejdelší dobu tepelné úpravy a není vhodné ji používat často, protože je hůře stravitelná.

Jíška cibulová

Na tuku zpěňte nakrájenou cibulku. Když bude růžová, přisypejte mouku a smažte do zlatožluté barvy.

Jíška cibulová s paprikou

Připravuje se stejně jako cibulová. Do hotové cibulové jíšky před zalitím vývarem přidejte lžičku mleté papriky. Paprika se v tuku dobře rozpouští. Hned ale podlijte, aby paprika nezhořkla.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články