Základní chyby a omyly při přípravě omáček. Znáte je?

Základní chyby a omyly při přípravě omáček. Znáte je?
Zdroj: Pixabay.com

Omáčky jsou u nás oblíbeným pokrmem. V kuchařkách na ně najdete spousty receptů. Co se ale nedozvíte, je, jak správnou omáčku správně připravit a co dělat, tedy spíše nedělat, při vaření.

Zuzana Aidomoanová
Zuzana Aidomoanová 23. 09. 2019 10:00

Používání ne zcela čerstvých surovin

Skvělou omáčku nikdy nepřipravíte z nekvalitních surovin. To platí ostatně u všech jídel. Zapomeňte tedy na rozměklou zeleninu nebo staré maso. Mnoho lidí si totiž myslí, že když už zelenina či maso nejsou vhodné na přímý pokrm, mohou je použít do omáčky. Pozornost věnujte hlavně základu, aby se nepřipálil. Připálený základ se totiž nikdy nevyvaří a chuť omáčky tak bude hořká. Stejné je to s vývarem. Když použijete ten z kostky, odrazí se to na chuti.

Používání mouky k zahušťování

Zapomeňte na zahušťování rozmíchanou moukou ve vodě. Na rozdíl od kukuřičných škrobů se mouka ve vodě nikdy nerozpustí. Proto si připravte vždy čerstvou jíšku. Tu v omáčce provařte minimálně 20 minut. Pokud chcete mít omáčku hladkou bez hrudek, horkou jíšku vždy přidávejte do teplé omáčky. Jinak by se srazila a omáčka byla samá hrudka.

Špatná práce s cibulí

Barvu nedělá cibule, ale opečené maso nebo kořenová zelenina. Cibule osmažená hodně dohněda chuti omáčky jedině uškodí. Cibuli mějte vždy zlatavou.

Brzké vaření ingrediencí

Některé ingredience se do omáček vkládají až na konec a nevaří se v ní. Problematický bývá křen, protože dlouhým varem hořkne. Proto je lepší přidat ho do omáčky ve formě šťávy. Čerstvý kopr dejte do omáčky těsně před podáváním, jídlo tak získá intenzivnější vůni i chuť.

Špatné používání vody

Pokud se omáčka tzv. rozdělí na tuk a tekutinu, stačí dolít studenou nebo vlažnou vodu a znovu ji zašlehat ručně či tyčovým mixérem.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články