Zobání se slaninou: Recepty na jednoduchá jídla, po kterých se jen zapráší

Zobání se slaninou: Recepty na jednoduchá jídla, po kterých se jen zapráší
Zdroj: Freepik.com

Slanina není potravina, kterou byste si měli dopřávat denně. Jednou za čas ale neškodí si dát některé z jídel se slaninou. Naše tři recepty mohou zároveň posloužit jako drobné pohoštění.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 30. 12. 2020 11:00

Slanina je velmi chutná a jídla z ní vyrobená často patří mezi oblíbená.

Kuřecí kousky ve slanině

16 kousků. Kuřecí maso je lepší připravit zhruba den předem.

Budeme potřebovat: 4 stehenní řízky, 16 plátků anglické slaniny.

Na marinování: lžička soli, lžička mletého kmínu, lžička mletého zázvoru, lžička mleté sladké papriky, velká špetka pepře, lžička sušeného česneku, olej.

Smícháme sypké komponenty na marinování, zalijeme olejem, aby vznikla kašička. Každý stehenní řízek rozřízneme na 4 pruhy a potřeme je marinovací směsí. Necháme uležet v ledničce. Druhý den vezmeme anglickou slaninu a obtočíme okolo marinovaného kuřete.

Kuře se slaninou pak můžeme propíchnout párátkem. Naskládáme je na pánvičku do rozpáleného oleje a opečeme ze všech stran. Skvěle chutná třeba s grilovanou zeleninou.

Sýrové tyčky se slaninou

Budeme potřebovat: listové těsto, 200 g  plátků slaniny, 100 g nastrouhaného sýra (ementál, čedar), dijonskou hořčici, 1 vejce, pepř.

Na pomoučněném válu nebo pracovní ploše rozválíme listové těsto na obdélník o tloušťce zhruba půl centimetru. Potřeme hořčicí, posypeme sýrem a opepříme. Z kratší strany nakrájíme těsto na proužky. Na každý proužek položíme plátek slaniny a jemně přitlačíme. Opatrně stočíme do podoby spirály a položíme na plech, který jsme vyložili pečicím papírem.

Dáme do ledničky zchladit na zhruba 20 minut. Zatím předehřejeme troubu na 200 °C. Vychlazené tyčky potřeme rozšlehaným vejcem. Troubu zmírníme na 200 °C. Plech se spirálkami dáme do trouby a pečeme zhruba 20 minut dozlatova. Vyndáme z trouby a necháme zchladnout.

Švestky se slaninou plněné mandlí

Švestky je třeba předem naložit (ideálně na jeden den).

Budeme potřebovat: 30 sušených švestek, 30 plátků slaniny, 30 mandlí, zhruba 300 ml alkoholu (portské víno, slivovice).

Mandle spaříme horkou vodou, zbavíme je slupek. Švestky propláchneme horkou vodou, osušíme je, a pokud je potřeba, vypeckujeme. Místo pecky přijde mandle. Takto připravené mandle dáme do nádobky a zalijeme alkoholem. Necháme je marinovat minimálně půl hodiny (čím déle, tím lépe).

Rozpálíme gril (troubu) na 180 °C (může se připravovat i na pánvičce). Švestku obalíme v plátku slaniny a sepneme párátkem nebo špejlí. Poskládáme je na plech s pečicím papírem a dáme do trouby. Hotové švestky se slaninou mají nazlátlou barvu. Ideální je podávat švestky teplé.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články