Středomořská dieta: Čerstvá zelenina a ryby z ní dělají jednu z nejzdravějších

Středomořská dieta: Čerstvá zelenina a ryby z ní dělají jednu z nejzdravějších
Zdroj: Freepik.com

Středomořská dieta patří k těm nejvyhledávanějším. Je totiž poměrně pestrá a skvěle chutná. Je spojená se vzpomínkami na krásné dovolené. Propojení těchto okolností pozvedává fakt, že splňuje zásady zdravé výživy.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 06. 01. 2021 13:00

Středomořská dieta je především o určitém životním stylu.

Co je středomořská dieta

Středomořská strava je odlišná podle různých regionů. Dieta na ní založená čerpá ze všech surovin, které vysoce prospívají lidskému zdraví a mají dlouhodobý efekt.

Jak funguje středomořská dieta

Středomořská dieta je plná čerstvé zeleniny a ovoce. Nechybí v ní celozrnné pečivo, semínka, ořechy a samozřejmě olivový olej. Vše v té nejlepší kvalitě. Nejrůznější chutě pokrmům dávají různé bylinky a koření. Vše by se ale mělo konzumovat s rozmyslem a vyváženě.

Středomořská dieta – klady

Strava je poměrně nutričně vyvážená. Obsahuje velmi rozmanitá jídla a chutě.

Středomořská dieta – zápory

S ohledem na kvalitu produktů a doporučované mořské ryby je cena trochu vyšší. Je důležité si hlídat rozmanitou stravu a nepřejídat se jedním druhem potravin.

Středomořská dieta – doporučené potraviny

Množství čerstvého ovoce a zeleniny, plody moře, ryby, celozrnné potraviny, olivový olej. Povolena je i sklenka kvalitního červeného vína denně.

Středomořská dieta – vzorový jídelníček

Ke snídani ovesné vločky, mango, jogurt, k obědu zeleninová polévka, grilované mořské plody se sezónní zeleninou. Ke svačině salát z čerstvé zeleniny. K večeři zeleninový salát s ořechy a sýrem.

Jak je drahá středomořská dieta

Dieta je založena na kvalitních produktech moře, olivovém oleji a podobně, což se do ceny promítne. Celkově je ale tato dieta relativně cenově dostupná.

Pomůže středomořská dieta opravdu zhubnout?

V této stravě sice najdeme množství tuků, ale takzvaně zdravých. Nacházejí se třeba v sýrech, olivách, avokádu a dalších potravinách. Tato strava přispěje k zhubnutí. Ti, kteří dietu drží, zjistili pokles váhy a také zmenšení obvodu pasu.

Je náročné držet středomořskou dietu?

Možná bude problémem pro někoho, kdo byl zvyklý na stravu plnou tučného masa, které nyní vyměnil za ryby. Jinak je velmi pestrá a bohatá.

Středomořská dieta a cvičení

Doporučováno je cvičení, ale takové, při kterém se budete cítit dobře. Jako pohyb si můžete vybrat svižné procházky, cvičení jógy, pilates.

Středomořská dieta – které celebrity ji držely

Herečka Audrey Tatou, která zazářila jako Amélie z Montmartru, středomořskou dietu miluje. Stejně to má i Penélope Cruz. Do formy se díky této dietě dostal i herec John Goodman.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články