Penélope Cruz slaví 45: Jak se oscarová kráska změnila za 28 let kariéry

Bouřlivá láska (1996).
Zdroj: archiv
Belle Epoque (1992).Bouřlivá láska (1996).Dívka tvých snů (1998).Hi-Lo Country (1998).+ 12 fotek+ 13 fotek

Stala se první španělskou herečkou v historii, která se může pochlubit Oscarem i hvězdou na hollywoodském chodníku slávy. Ve čtyřiceti jí populární pánský časopis udělil titul Nejvíc sexy žijící žena. Není divu! Ohnivá kráska totiž nejspíš objevila pramen mládí a vůbec nestárne. Posuďte to sami ve fotogalerii.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 28. 04. 2019 08:00

Její příběh je jako z romantického filmu. Je jednou z mála španělských hereček, která se prosadila v Hollywoodu. Penélope Cruz se narodila na madridském předměstí kadeřnici a automechanikovi. Poté, co devět let studovala balet, pokračovala v tréninku pod vedením několika prominentních tanečníků. Poprvé se stala populární po účinkování ve videoklipu španělské popové skupiny Mecano. Pak se stala moderátorkou pořadu orientovaného na teenagery, objevila se také ve francouzském erotickém seriálu Série Rose, kde v jedné epizodě hrála slepou prostitutku, v další mladou bohatou ženu, která předstírala, že je mladý bohatý muž.

Filmové úspěchy

Bylo jí pouhých osmnáct let, když prorazila na filmovém plátně. Prvními filmy byly Šunka, šunka a Belle Epoque, který získal Oscara za nejlepší cizojazyčný film. Cruz v něm ztvárnila roli španělské čarodějky. Prvním anglicky mluveným filmem, ve kterém hrála, byl western Hi-Lo Country v roce 1998. V témže roce se objevila ve španělském snímku Dívka tvých snů, za který obdržela cenu Goya. O rok později si zahrála v Almódovarově filmu Vše o mé matce, který znamenal průlom v její kariéře. Zahrála si v něm jeptišku, která se spustí s transvestitou. Stejně jako Belle Epoque získal tento snímek Oscara za nejlepší cizojazyčný film.

Pak už následovaly slavné filmy, jako je Vanilkové nebe, kde se objevila spolu s Tomem Cruisem, Kokain, v němž si zahrála po boku Johnnyho Deppa, Mandolína kapitána Corelliho s Nicolasem Cagem. Po nich přišly filmy Gothika, francouzský remake Fanfán Tulipán, Sahara s Matthewem McConaugheyem a Sexy Pistols. V posledně jmenovaném snímku hrála spolu se Salmou Hayek, svou nejlepší přítelkyní.

Nejprestižnější filmové ceny

Úspěch u kritiky jí přinesl další Almódovarův film Volver v roce 2006, za který získala cenu na Filmovém festivalu v Cannes a byla nominována na několik dalších cen včetně Oscara. Díky tomu se stala první španělskou herečkou, která kdy byla na tuto cenu nominována. V roce 2008 ztvárnila roli mentálně nestabilní exmanželky Javiera Bardema v romantické komedii Woodyho Allena Vicky Cristina Barcelona. Její výkon byl kladně přijat a získala za něj Oscara, Filmovou cenu Britské akademie a několik dalších ocenění. O rok později následoval snímek Nine, za který byla nominována na Oscara a také na Zlatý glóbus v kategorii Nejlepší herečka ve vedlejší roli. V roce 2012 obdržela nominaci  na cenu Goya v kategorii Nejlepší herečka za dojemný film Příběh mého syna.

Všichni její muži

Po společném filmu Vanilkové nebe v roce 2001 začala chodit s Tomem Cruisem. Po filmu Sahara byla více než rok ve vztahu s hercem Matthewem McConaugheyem. V roce 2007 byla vyfotografována se zpěvákem skupiny U2 Bonem. V témže roce 2007, když právě neměla žádného partnera, prohlásila, že chce mít jednou vlastní děti, ale zároveň i nějaké adoptované. Řekla, že má občas pocit, že by její život nebyl kompletní, kdyby žádné dítě neadoptovala. V srpnu 2008 navázala partnerský vztah se španělským hercem Javierem Bardemem, který s ní do té doby hrál ve dvou filmech (Šunka, šunka a Vicky Cristina Barcelona). V roce 2010 pár uzavřel manželství. V lednu 2011 se jim v Los Angeles narodil syn Leonardo a v červenci 2013 pak v Madridu dcera Luna Encinas. Své soukromí si herečka přísně střeží a o rodině zásadně nemluví.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články