Svěrákův Kolja získal před 22 lety Oscara: Jak se změnili hlavní představitelé

Dnes devětadvacetiletý Andrey Chalimon žije v Moskvě.
Zdroj: Facebook Andrey Chalimon
V době natáčení mu bylo pouhých pět let. Přesto dokázal svoji roli zahrát naprosto přesvědčivě. Laskavá komedie o starém mládenci a klukovi, kteří si navzájem nerozumějí a to ve všech směrech, se stala nejnavštěvovanějším českým filmem.Ve filmu Kolja jako zpěvačka KláraJako maminka a babička ve filmu Kolja+ 10 fotek+ 11 fotek

Laskavá komedie o starém mládenci a klukovi, kteří si navzájem nerozumějí, a to ve všech směrech, se stala nejnavštěvovanějším českým filmem. A získala i celou řadu ocenění, včetně toho nejvyššího. Kdo by si nevzpomněl na roztomilého malého klučinu s buclatými tvářemi, na jeho krásnou maminku nebo milovanou „bábušku“. Jak ale představitelé hlavních rolí vypadají dnes? Podívejte se v galerii.

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 24. 03. 2019 16:00

Film Kolja, který byl uveden ve 40 zemích světa, kde ho viděly asi tři miliony diváků, sklízel úspěchy nejen u diváků, ale i u odborníků. Získal šest Českých lvů, včetně toho za nejlepší film. V zahraničí pak prestižní ocenění Oscar a Zlatý glóbus za nejlepší neanglicky mluvený film. Bezesporu jde o jeden z našich nejlepších polistopadových snímků.

Připomeňte si děj

Starému mládenci Františku Loukovi (Zdeněk Svěrák) už prošedivěly vousy, zatímco Kolja (Andrey Chalimon) ještě nedosáhl školního věku. Ti dva se však setkali díky tragikomické životní situaci. Louka se pro peníze fingovaně oženil s Ruskou. Situace se zamotala, když mu na krku po její emigraci do Západního Německa zůstal její malý syn Kolja. Nakonec spolu zůstali sami. Starý mládenec a kluk, kteří si navzájem nerozumějí, a to ve všech směrech. Chlapec neumí česky, Louka rusky a zpočátku mezi nimi panuje vzájemná nedůvěra. A tak začíná dlouhá a složitá cesta za úsměvem a láskou...

Z malého houslisty úspěšným manažerem

V době natáčení mu bylo pouhých pět let. Přesto dokázal svoji roli zahrát naprosto přesvědčivě. Zapsal se díky ní do srdcí statisíců lidí na celém světě. Ani přes svůj prokazatelný talent se ale hercem nestal. Dnes devětadvacetiletý Andrey Chalimon žije v Moskvě a pracuje jako manažer ve firmě s luxusními švýcarskými hodinkami. A daří se mu. Vlastní prý hned několik nemovitostí. Prahu má ale stále rád. Naposledy ji navštívil v listopadu loňského roku, když přijel na křest knihy s názvem Příběh filmu Kolja.

Ještě krásnější Irina Livavonová

Představitelka Koljovy maminky, třiapadesátiletá ruská filmová herečka Irina Bezrukovová (dříve Livavonová), tenkrát k roli přišla doslova jako slepá k houslím. Na moskevský casting filmu, kde se hledal vhodný chlapec pro roli Kolji, totiž přivedla ukázat svého syna. Ten sice vybrán nebyl, ale jí byla nabídnuta role jeho matky a ona nabídku bez váhání přijala. Kráska, která v roce 2013 v 47 letech porodila druhého syna, snad objevila elixír mládí. Vypadá dnes totiž ještě lépe než ve filmu.

Nestárnoucí Zdeněk Svěrák

Představiteli Františka Louky, který je také autorem scénáře filmu Kolja, je dnes už 82 let. Už čtyři roky je pradědečkem a svoji roli si náležitě vychutnává. „Říkám si, že mám veliké štěstí, protože zažívám už potřetí radost z těch nejlepších dětských let, nejdřív jako otec, pak jako děda a teď jako pradědeček. Pokaždé je to lepší a lepší. Když jste táta, tak k tomu přibude ta totální starost o děti. Když jste dědeček, tak je máte půjčené. S pravnoučaty je to ještě rozvolněnější. Máme je jenom málokdy, ale byla u nás třeba skoro celé prázdniny. Takže si to vychutnávám a říkám si, kdo to má, takovéhle štěstí?“ prohlásil v rozhovoru pro denik.cz.

Stále stejná Liliana Malkina

Čas se příliš nepodepsal ani na představitelce Koljovy babičky. Tou byla Liliana Malkina (80), herečka původem z Estonska, která především díky této roli dostala české občanství. Relativně malá role v oskarovém snímku ji v Česku proslavila a od té doby o ni začal být v hereckých kruzích velký zájem. Objevovala se spíše na divadelních jevištích, působila v nuselském Divadle na Fidlovačce a následně v Divadle na Vinohradech. Zahrála si ale i v celé řadě filmů a televizních seriálů. Vidět jste ji v poslední době mohli například v primáckém seriálu Modrý kód, kde ztvárnila matku tak trochu tajemného doktora Romana Vilkina (Roman Zach), bývalého prominentního lékaře prchajícího před nepřátelským režimem.

Čtyřnásobná babička Libuška Šafránková

Za roli v Koljovi získala národem milovaná herečka Českého lva v kategorii nejlepší ženský herecký výkon. Jako ideální představitelku zpěvačky Kláry si režisér Jan Svěrák představoval nejdříve Magdu Vašáryovou, nakonec ale obsadil Libuši Šafránkovou a dobře udělal. Od roku 2014, kdy se v médiích objevily zprávy, že trpí rakovinou plic, se legendární pětašedesátiletá herečka na veřejnosti příliš neobjevuje. Loni ale potvrdila, že už je zdravá. Přesto si raději užívá roli čtyřnásobné babičky. I když, jak sama říká, nabídkám na novou roli se nevyhýbá.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články