Oscarový snímek Kolja: Hlavní hrdina Andrej Chalimon dnes jezdí po Moskvě škodovkou a prodává hodinky

Malý Kolja
Zdroj: se souhlasem České televize
Malý Kolja se první tři dny natáčení jen smál.Ze začátku měla být hlavní postava úplně jiná.Kolja dokázal diváky okouzlit i za oceánemJeden neuměl rusky a druhý zase česky. A stejně našli společnou řeč+ 1 fotka

Patnáctého května 1996 měl v pražském kině Blaník premiéru film, který slavil úspěch i ve velkém Hollywoodu. Šlo o velkolepý počin Zdeňka Svěráka se synem Janem. Příběh o malém chlapci zaujal také za oceánem, takže asi víte, že se jedná o třetí český film, který získal Oscara.

Petra Járková
Petra Járková 07. 03. 2020 16:00

Naše země není továrnou na velkofilmy, když se ale zadaří, i my máme co říct. Nejinak tomu bylo u krásného příběhu starého mládence a malého opuštěného chlapce, kteří si k sobe hledají cestu. Film Kolja získal Oscara za cizojazyčný film.

Usměvavý Kolja

Andrej Chalimon, který propůjčil tvář malému Koljovi, měl ze začátku s hraním velké problémy. První tři dny natáčení se před kamerou pořád jen smál, nakonec se ale do své role dostal. Jenže ve scénách, kde měl předepsáno plakat, na něj musel asistent režiséra křičet, aby mu ten smutek lépe šel. Nebyl to prostě brečící typ.

Prodavač hodinek

Následující vývoj a život představitele Kolji Andreje Chalimona je poměrně zajímavý. Z Česka několik let po dotočení snímku, který mu vynesl Českého lva, odjel. Dnes prý žije v Moskvě, jezdí škodovkou, prodává hodinky. Také rád pije a nechává se fotit do půli těla se zdviženou pravačkou.

Placený déšť

Tvůrci zhodnotili, že klasický déšť by na kameře nebyl vidět, a tak se deštivé scény na hřbitově natáčely za pomoci hasičské cisterny a speciálního systému trubek. Tenhle déšť vyšel na pěkných 200 tisíc korun.

Japonská napodobenina

V Japonsku natočili Koljovi velmi podobný film. Jmenuje se Kikudžiro a režíroval ho slavný Takeši Kitano. Hlavní hrdina ve filmu doprovází devítiletého chlapce Masaa na cestě za matkou. Stejně jako v Koljovi se dvojice po cestě poznává a zvyká si na sebe.

NA SNÍMKY Z FILMU KOLJA SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

NA FILM KOLJA SE PODÍVEJTE DNES VEČER OD 22:10 NA ČT1.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články