Jak se dostat do psychické pohody v době covidové: Vyhněte se psychickým upírům, zkuste meditaci a vyváženou stravu

Jak se dostat do psychické pohody v době covidové: Vyhněte se psychickým upírům, zkuste meditaci a vyváženou stravu
Zdroj: Freepik

Psychická pohoda je v náročných obdobích velmi důležitá. Nejinak tomu je i v době covidové. Dlouhodobý stres s sebou přináší vznik zdravotních komplikací, které se mohou rozvinout i do vážných onemocnění. Máme tipy pro nastavení psychické pohody.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 02. 01. 2021 09:00

Aby člověk vydržel zdravý, je psychická pohoda nezbytností.

Obklopte se lidmi s pozitivní náladou

To, jaké máte nejbližší okolí, velmi ovlivňuje váš psychický stav. Pokud kolem sebe máte lidi, kteří nahlížejí na svět pozitivně, dokážou podpořit a zajímají se o vás, máte velký poklad. Na vztazích je třeba pracovat dlouhodobě a kontakt s blízkými pak přináší lepší náladu a větší pohodu do života.

Umění balance práce a odpočinku

Práce je spojená s množstvím stresu. V dnešní době je ještě posílen o strach o práci mnohem více než kdy jindy. Tím spíš je důležité najít si pravidelný čas na vypnutí a psychický odpočinek. Způsoby relaxace přitom mohou být nejrůznějšího typu.

Ať už jsou to chvíle strávené s blízkými povídáním či hraním různých her. Někdy je ideálním odpočinkem čas o samotě, třeba s knihou a hrnkem čaje. Pro jiné je to třeba sport a pohyb jako takový.

Pravidelný pohyb

Pohyb patří ke zdravému životnímu stylu a bez něj není péče o zdraví kompletní. Univerzální recept na konkrétní cvičení ale neexistuje. Pro každého je vhodný jiný druh pohybu. Někomu vyhovuje jóga, jinému posilování (doma i v přírodě), někdo se věnuje běhu, jiný si třeba raději jde na svižnou procházku.

Dostatek spánku

Dostatečný zdravý spánek má vliv na celý organismus. Nejenže pomáhá vyrovnat stres a úzkosti, ale představuje i relaxaci po fyzické stránce. Uvádí se, že člověk by měl spát ideálně osm hodin. Každý by se po zdravém spánku měl cítit svěží a zregenerovaný.

Vhodná strava

To, že má být strava pestrá (pokud nemáte zdravotní omezení), je jasné. Hlavně by se mělo jednat o základní potraviny, které pokud možno nejsou průmyslově zpracované. Samotné stravování se doporučuje v klidu a příjemném prostředí. Jen tak si můžete jídlo plně vychutnat a načerpat z něj to nejlepší.

Vliv má i vlastní strava. Zařadit můžete potraviny, které působí proti stresu. Ať už jsou to takzvané adaptogeny, které vyrovnávají psychický a fyzický stres. Patří sem třeba houby Reishi a Cordyceps, ale také kustovnice čínská, ženšen pravý, rdesno mnohokvěté. Proti stresu působí i různé další potraviny. Příkladem jsou ořechy, semínka a klíčky, které jsou zdroji cenných látek s vlivem na nervovou soustavu (například hořčík, železo, tryptofan).

Vliv prostředí

Vliv na psychiku mají nejen lidé, ale prospět jí může i kultura. V době, kdy nemůžete na koncert nebo na zámek, je to třeba četba knihy, sledování filmu, záznamů z koncertů nebo i baletu. Důležitá je relaxace a pohoda.

Ať už je to spojené s pohybem, nebo s psychickou regenerací, určitě mezi prospěšné aktivity patří cesty do přírody. Ne náhodou se říká, že les léčí. Na psychickou stránku má obrovský vliv.

Meditace a duchovní cvičení

Když už není možnost chodit na masáže, do sauny a další možnosti relaxace, je třeba hledat jinde. Řešením je třeba cvičení jógy, ale také praktikování různých duchovních technik, meditací a podobně. Díky nim se člověk začne dívat na svět jiným způsobem.

Důležité je ale se naučit vyhýbat a omezit věci, které člověku škodí. Můžeme zmínit třeba alkohol, jehož nadměrné pití neřeší situace, ale spíše komplikace vyvolává.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články