Jak si udržet pozitivní mysl v lockdownu? Omezte zprávy a věnujte se sexu. Co dalšího radí přední česká koučka? 

Jak si udržet pozitivní mysl v lockdownu? Omezte zprávy a věnujte se sexu. Co dalšího radí přední česká koučka? 
Zdroj: Archiv Sylvie Samsonové

Zprávy posledních dní, které se na nás z médií hrnou, nejsou mnohdy pozitivní, ať už se jedná o zákazy a příkazy, chování některých politiků a další podobné věci. Lze si v takové situaci udržet pozitivní mysl a dobrou náladu? Koučka Sylvie Samsonová má pár dobrých tipů, jak na to...

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 30. 10. 2020 10:00

Jejich označení je poněkud zvláštní, zejména pro laiky, ale v praxi bychom je měli dodržovat všichni. O co jde? Připravila jsem pro vás přehled základních bodů duševní hygieny, kterou v posledních dnech potřebujeme víc, než kdy jindy.

Omezte zprávy na minimum

Pro přehled toho, „co se děje“, vám opravdu stačí zhlédnout zprávy na jednom TV kanálu, či si je projít na internetu jednou za den. Stanovte si čas, kdy se podíváte, co je nového, a to na dobu maximálně půl hodiny denně.

Vyrazte do přírody

Ať už svítí sluníčko, nebo se objeví podzimní déšť, jděte alespoň na hodinu ven do přírody. Je jedno, jestli budete zazimovávat zahradu, procházet se, či si půjdete zaběhat nebo se projet na kole, ale snažte se trávit alespoň hodinu denně venku. Pro náš mozek je zcela nezbytné, abychom dočerpali energii a právě příroda ji dodává nám všem v maximální míře.

Proměňte domov

Co kdybyste doma udělali nějakou změnu? Přestavte nábytek v pokoji, vymalujte si alespoň jednu zeď jinou barvou, namalujte obraz, který si pověsíte na stěnu, vyrobte si vlastnoručně okrasný věnec do okna či na dveře… S každou proměnou bydlení zaměstnáte mozek tím, že musí vymýšlet novinky a co by se hodilo z praktického či jiného hlediska. A nejen mozek budete potřebovat na výrobu, neboli proces změny, čímž se odpoutáte od stereotypů.

Hlídejte si rituály

Každý den ráno se jděte do koupelny připravit stejně, jako byste šli do práce. Právě v těchto dobách „home office“ je důležité, si držet svoje rituály a neupouštět od nich. Kdy naposledy jste si doma zahráli nějakou hru? Třeba karty, stolní hry… prostě cokoliv. Společně strávený čas u zábavy vás všechny doma nejen spojí, ale zároveň napomůže pozitivnímu klimatu.

Věnujte se vzpomínkám

Určitě máte doma fotky, videa… podívejte se s ostatními členy rodiny na vše, co vás zajímá, na co máte hezké vzpomínky, co jste dlouho neviděli, zavzpomínejte na krásné okamžiky, připomeňte a oživte je ve své mysli. Uvidíte, že dobrou náladu vytvoří nejen vám, ale i vašim blízkým. A dost možná se dozvíte i nějaké pikantnosti či pokračování příběhů, které jste předtím neznali.

Pohyb

Ten se dá podnikat nejenom v přírodě. Takže pokud vám okolnosti nedovolí vyrazit ven, určitě se snažte hýbat každý den doma. Oprašte zapomenuté rotopedy, vytáhněte švihadlo nebo jiné sportovní náčiní. Nicméně postačí i obyčejná rozcvička, díky které si protáhnete tělo.

Čas pro sebe

Rozhodně bych všem doporučila sexuální aktivity. Možná, že není moc období, kdy jste měli dostatek času na sebe, abyste se mohli věnovat jeden druhému. Teď je ho až dost. Tak proč ho nevyužít k činnosti, která je zdraví prospěšná. Při milování prokrvíte tělo, čímž snižujete riziko řady nemocí, ale také příjemně spalujete kalorie a zároveň, a to teď věřím, že potěším zejména ženy, si tím přirozenou cestou vypínáte pokožku. Takže, milé dámy, zaúkolujte svého partnera třeba „nutnou“ masáží nohou či zad, a nechte se svést, a pánové, kdy naposledy vás vaše paní svedla? Možná nastal ten správný čas.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články