Šikana dospělých: Její přehlížení může být fatální, upozorňuje psychoterapeutka Samsonová

Šikana dospělých: Její přehlížení může být fatální, upozorňuje psychoterapeutka Samsonová
Zdroj: Freepik.com

Šikana je závažný celospolečenský problém. O dětské se mluví málo a o šikaně dospělých už vůbec ne. Problém je v tom, že takové negativní chování se velmi špatně prokazuje a oběť šikany se bojí o svých potížích mluvit, často z důvodu ztráty zaměstnání i rodinného zázemí. Dá se s tím něco dělat?

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 04. 09. 2020 14:00

U slova šikana se všem většinou vybaví dětský svět, ale šikana se týká nejenom dětí. Dospělí lidé jsou mnohdy vystaveni šikaně také, i když možná v trochu jiné podobě.

Bossing nebo týrání

Pokud se šikana děje v práci, označujeme ji pojmem „bossing“, a pokud je dotyčný dospělý šikanován doma, tak používáme spíše pojem „týrání“. Druhů šikany je několik, vždy se však jedná o protiprávní jednání.

Mnoho dospělých se však stále bojí o šikaně mluvit, stydí se za ni ještě více než děti, a tak ji schovávají, kryjí a všechny přesvědčují, jak je vše skvělé a báječné. Neřešení těchto zásadních věcí však může vygradovat až ve vážné poškození zdraví či úmrtí, proto bychom vždy měli mít oči na stopkách a nabídnout pomocnou ruku. Pojďme se podívat konkrétně, jak na to.

Jak poznat oběť šikany?

Většinou takoví lidé bývají roztěkaní, podráždění, ve stresu, trpí úzkostmi a depresivními stavy. Lekají se všeho, i když jde jen o legraci. Mívají časté „úrazy“ v podobě odřenin a pohmožděnin. Vyhýbají se začlenění do kolektivu, různým teambuildingovým akcím a v soukromém životě návštěvám. Mají sice ve tváři úsměv, ale nešťastné oči prozrazují vše...

Co dělat při podezření na šikanu?

První krok je vždy komunikace s dotyčnou osobou, u které máte podezření, že se stala obětí něčího nepřístojného chování. Pokud si na komunikaci netroufnete přímo, oslovte nějakou poradnu. Na webu najdete různé kontakty, např. Linka bezpečí, Bílý kruh bezpečí, Krizová centra pro rodiny. Obrátit se můžete samozřejmě i přímo na Policii ČR, pokud se jedná zejména o týrání fyzické, ale i psychické týrání a šikanu samozřejmě policie řeší. Ze zkušenosti naší poradny doporučuji však nejprve kontaktovat výše uvedené neziskové organizace.

Nikdy před šikanou nezavírejte dveře, pokud se týká vás osobně, pak vyhledejte pomoc, i když byste se nechtěli ozvat nikomu, napište či zavolejte klidně mně. Pokud na šikanu, týrání, kyberšikanu či bossing máte podezření, konejte, můžete tak zachránit lidský život, a to myslím opravdu vážně.

Pokud máte k tématu jakékoliv dotazy, neváhejte se ozvat do redakce.

 

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články