Míla Myslíková, hvězda komedie Holky z porcelánu: Čelila domácímu násilí, pravou lásku poznala až na sklonku života

Laskavá komedie o jedné předávací inventuře, jenž je důkazem, že i takové místo jako sklad se může stát dějištěm úsměvného příběhu, který ani za víc než dvacet let, jenž od jeho vzniku uplynuly, neztratil nic ze svého kouzla.
Zdroj: se souhlasem Prima MAX
Ač Holky z porcelánu patří mezi absolutní klasiku, Lenka Kořínková se později vyjádřila, že jí film zkazil celou kariéru.Film se měl původně jmenovat Inventura u světlušek.Byl to tak trochu vynucený film. Aby se Juraj Herz zbavil zákazu, musel natočit film z prostředí dělnické třídy.Pro Dagmar Havlovou Veškrnovou to byl herecký debut.+ 4 fotky+ 5 fotek

Poprvé jsme mohli známý český film Juraje Herze, Holky z porcelánu, vidět před pětačtyřiceti lety. Šéfovou skladu porcelánky si tehdy zahrála Míla Myslíková, která měla to štěstí, že dostávala role jen v těch nejúspěšnějších českých filmech. Dařilo se jí ale tak i v soukromém životě?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 21. 05. 2020 14:00

Úsměvný film o tom, co všechno se může stát při inventuře ve skladu, jenž je plný porcelánu. Vedoucí, paní Světla, již mnohokrát děvčatům vyhrožuje, že s touto prací sekne a půjde jinam. Jenomže tentokrát se na obzoru objeví náhrada, která touží sklad ihned převzít. Světla ale trvá na inventuře. Jenomže je tady ještě předseda komise, pan Rybička, který je přísný pedant. Obyčejné spočítání zásob se tak mění v noční můru.

Na film Holky z porcelánu se můžete podívat dnes ve 20:00 na Prima Max.

Počátky

Míla Myslíková měla prostě štěstí na role. Ve svých jednadvaceti se objevila ve filmu Nejlepší člověk s legendárním Vlastou Burianem. To byl debut, jak se patří. Už tehdy se projevil její velký talent, takže další nabídky se jen hrnuly. Ať už to byly pohádky, komedie či dokonce horor (Spalovač mrtvol).

Hraním ve filmech byla tak vytížená, že dokonce opustila angažmá v divadle. Ke konci devadesátých let opustila i hereckou branži. Vrátila se jen na krátkou chvíli, a to ve filmu Konec básníků v Čechách. Díky svému rozhodnutí si ale mohla splnit svůj sen o cestování. Podívala se tak, mimo jiné, do Řecka a Finska. Své zážitky pak převedla do dvou cestopisů – Finský maraton a V zemi Kalevově.

Trable s láskou

Jelikož byla Míla holka krev a mléko, nemohla si nikdy stěžovat na nedostatek nápadníků. Jen ta láska ne a ne přijít. Ve 23 letech se provdala za herce brněnského divadla, Štěpána Zemánka, který se však rád napil. Prý se pak stal vždy agresivním a nejednou na svou ženu vztáhl ruku.  “Nemělo v tom cenu dál pokračovat,” svěřila se Myslíková. “Věděla jsem, že se nezmění, asi tomu tak chtěl osud.”

Později zažila ještě dva vážnější vztahy, ale i ty skončily rozchodem. V roce 1962 se na filmovém festivalu v Karlových varech seznámila s finským novinářem. Byl to sice vztah na dálku, ale probudil v ní lásku k zemi tisíce jezer. Skutečnou lásku poznala až těsně před smrtí. Jmenoval se Václav a ráda s ním chodila do restaurace, která byla nedaleko jejího bytu.

Psaní knížek jako terapie

Když bylo Míle těžko na duši, léčila se psaním knížek. Neodradila ji ani smutná zkušenost s nevyplacením podílů a honorářů. Jednou dokonce půjčila i vydavateli peníze na to, aby mohl knihu publikovat. Nevrátila se jí však ani koruna.

Na sklonku života se uzavřela do sebe. Zemřela sice v roce 2005, ale již v době natáčení filmu Konec básníků v Čechách na tom nebyla zdravotně dobře. Začala se u ní projevovat Parkinsonova choroba a cukrovka. A jelikož, coby velmi pobožná žena, neustále hledala tu pravou víru, začala navštěvovat sektářské Hnutí Grálu, jehož členové čelili obvinění z otrokářství a týrání. Bohužel jim věnovala všechny své úspory, a tak po ní zbylo jen to, co milovala nejvíce: knížky.

NA ZAJÍMAVOSTI O FILMU HOLKY Z PORCELÁNU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Zdroj textu: Blesk pro ženy, csfd.cz, wikipedie

Zdroj fotek: Prima Max, Prima TV

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články