Zlaté mléko: To nejlepší, když potřebujete kompletní restart

Zlaté mléko: To nejlepší, když potřebujete kompletní restart
Zdroj: Pixabay.com

Zlaté mléko – přitažlivý pojem, viďte? Jako by šlo o nějaký zázračný nápoj z kouzelnického světa. Odsud pochopitelně nepochází, přívlastek „zázračný“ bychom ale tolik nezatracovali. Protože zlaté mléko blahodárně působí na mozek, srdce, imunitu a je prevencí proti rakovině. Mimo jiné…

Jana Jánská
Jana Jánská 13. 10. 2017 11:44

Ale jedno po druhém. Odkud se vzal onen magický název? Dostal ho podle svého přitažlivého vzhledu – vyniká barvou slunce. Konzistencí pak skutečně připomíná mléko. Protože jím doopravdy je.

Do mléka (ať už kravského, sójového, ořechového či kokosového) se přidá hrst čerstvě namletého pepře, trocha panenského kokosového oleje nebo ghí (přepuštěného másla) a med.

Nesmíme ale zapomenout na kurkumu. Toto „super koření“ dodává mléku typický zlatý odstín... a napěchovanou sadu zdravotně prospěšných látek. Nejlepší je čerstvě namletý kořen, váš organismus se ale plně spokojí i s organickou kurkumou v prášku.

Zdravotní benefity zlatého mléka

Pikantní kombinace, jemně řečeno? Ačkoliv ve vás může spojení lahodného mléka a výrazného koření budit rozporuplné pocity, vězte, že po objevení zdravotních benefitů této divoké kombinace budete nadšeni.

Každá ze zastoupených ingrediencí překypuje fantastickými účinky. Jejich smícháním tak vzniká mocný životabudič.

Co tedy jednotlivé přísady našemu zdraví nabízí?

1. Kurkuma: Vyznačuje se protizánětlivými a antibakteriálními účinky, ulevuje při artritidě, oddaluje Alzheimerovu chorobu, snižuje cholesterol, a tedy riziko srdečních onemocnění, posiluje imunitní systém, je prevencí proti rakovině.

2. Černý pepř: Dává na frak podzimním a zimním nachlazením a tzv. „rýmičkám“, snižuje riziko dýchacích onemocnění, působí proti kašli, poruchám trávení, anémii, impotenci, ulevuje při svalovém napětí, chrání před dentálními onemocněními, je skvělý na průjem i jako prevence proti srdečním onemocněním.

3. Ghí (přepuštěné máslo) nebo panenský kokosový olej: O kokosovém oleji toho bylo napsáno již mnohé; obecně se však ví o blahodárných účincích tzv. zdravých tuků, které pomáhají při hubnutí, posilují zdraví pleti a zlepšují imunitu.

4. Med nebo tradiční indické sladidlo jaggery: Med je stálicí v oblasti antibakteriálních a protizánětlivých nástrojů; tato sladidla rovněž zefektivňují činnost metabolismu a detoxikují tělo.

Už rozumíte, proč se v souvislosti se zlatým mlékem používají adjektiva jako „zázračné“, „blahodárné“, „životadárné“? Smícháním všech zmíněných látek vzniká podle všeho něco, co strčí do kapsy hned několik průmyslových léků najednou.

Jak zlaté mléko připravit

Z jakého mléka nápoj připravíte, záleží na vás, na vašich chutích a zdravotní kondici. Tradiční ajurvédská receptura pracuje s laktózovým mlékem. O zdravotní účinky tohoto nápoje ale nebudete ochuzeni ani s veganským či jiným mlékem.

Redaktorka Rima Pundir, jež dlouhá léta pokrývá témata zabývající se zdravím, duševní pohodou a produktivitou v nejrůznějších periodikách, odkázala na dva recepty – tradiční ajurvédský a „moderní“ veganský. Oba jsou podle ní rovnocenné, pokud jde o zdravotní účinky:

1. Ajurvédské zlaté mléko

Ingredience: 1 hrnek plnotučného laktózového mléka (např. kravské) + 1 lžička mleté kurkumy + špetka černého pepře + trocha přepuštěného másla + med či přírodní cukr dle chuti

Postup: Na nízkém až středním plameni přivedeme mléko k varu. Přidáme ostatní ingredience kromě sladidla. Necháme několik minut probublávat a občas zamícháme. Vypneme plotnu a necháme směs vychladnout do bodu, kdy bude příjemně teplá pro konzumaci. Přidáme sladidlo a servírujeme ještě teplé.

2. Zlaté kokosové mléko

Ingredience: 1 hrnek neslazeného bezlaktózového mléka (ideálně kokosového nebo mandlového) + 1 celá skořice (cca 7 cm dlouhá) + 2,5cm kořen kurkumy nebo ½ lžičky mleté kurkumy + 2,5cm kořen zázvoru + 1 lžíce medu + 1 lžíce panenského kokosového oleje + ¼ lžičky celého pepře + mletá skořice

Postup: Pomocí metličky smícháme v hrnci kokosové mléko, celou skořici, kurkumu (používáme-li kořen, neloupeme ho a nakrájíme na tenké plátky), zázvor (čerstvý zpracujeme stejně jako kořen kurkumy), med, kokosový olej, pepř a hrnek vody. Na nízkém plameni přivedeme k varu. Snížíme plamen a necháme probublávat, dokud se směs nerozvoní, tedy zhruba 10 minut.

Přecedíme přes jemné síto a ještě teplé servírujeme se špetkou skořice. Skladujeme nejdéle pět dní ve vzduchotěsné nádobě.

Kdy zlaté mléko účinkuje nejlépe?

Kdy si dát hrnek teplého zlatého mléka, aby našemu tělu dalo prokázalo co největší službu? Na dobrou noc. Šálek vypitý hodinu před spaním působí jako balzám na nervy a podporuje trávicí procesy, zatímco spíte.

Zdroj: Lifehack

Andrea Verešová zažila obtěžování i šikanu kvůli vzhledu: V Paříži mi chtěli operativně prodloužit nohy

Andrea Verešová zažila obtěžování i šikanu kvůli vzhledu: V Paříži mi chtěli operativně prodloužit nohy

Související články

Další články