Trpíte úzkostmi, depresí nebo chronickými bolestmi? Vědci doporučují speciální pletací terapii

pletení
Zdroj: Unsplash.com

Připravte si klubko vlny, do ruky vezměte pletací dráty a pusťte se do díla. Tentokrát ale nebude vaším cílem ani svetr ani šála, ale jen relaxace a odpočinek. Monotónním pohybem při pletení totiž můžete vykonat hodně dobrého pro vaše psychické zdraví.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 13. 10. 2020 14:30

Existuje množství výzkumů, které ukazují, že pletení má výhody pro fyzické i duševní zdraví, že zpomaluje nástup demence, bojuje proti depresi a odvádí pozornost od chronické bolesti. Dokonce je potvrzeno, že pletení snižuje srdeční frekvenci v průměru o 11 úderů za minutu a navozuje stav klidu a pohody, podobně jako je tomu u jógy.

Uklidňující stereotyp

Kromě uklidňujících účinků může pletení přikrývky nebo páru rukavic odvrátit pozornost od chronické bolesti – to proto, že se tak soustředíte na očka hladce a obratce. Opakované pohyby a soustředěnost potřebné k vytvoření vzoru produkují uklidňující serotonin, který může podle potřeby zvednout náladu a otupit bolest.

Nejenom pro seniorky

Tento koníček, který si často spojujeme s babičkami, může dokonce pomoci bojovat s osamělostí, která postihuje až třetinu seniorů u nás, a zvýšit pocit užitečnosti a začlenění. Pletení je činnost, která opravdu pomáhá překonat izolaci a osamělost, a dá se v ní pokračovat, i když slábne zrak a odchází sluch.

Tak příště, až vám babička nabídne, že vás naučí plést, využijte ji. Naučíte se něco zajímavého a nového, uděláte hodně pro své psychické zdraví a ještě strávíte fůru času s milovanou osobou – a to nikdy není málo.

Hvězdy s jehlicemi a háčky

Nejznámějším příkladem pletoucí celebrity je herec Ryan Gosling, který nedávno řekl, že dokonalý den si představuje jedině prožitý při nepřetržitém pletení. Ale i další hollywoodské hvězdy, jako je Russell Crowe, Amanda Seyfried, Kiefer Sutherland nebo Sarah Jessica Parker, Julia Roberts nebo Catherine Zeta-Jones se rády realizují s klubkem vlny.

Z našich českých celebrit, o kterých se dobře ví, že se umí ohánět pletacími dráty, jmenujme alespoň Ivu Janžurovou a Lucii Bílou.

A abyste si nemysleli, že pletení je snad jen nějaká módní výstřednost, tak jsou známé pletací fotografie i div nejslavnějších, jako byla Audrey Hepburn, Marilyn Monroe nebo dokonce Grace Kelly.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články