Lucie Bílá dnes slaví 53. narozeniny: Připomeňme si její nejslavnější hity

Lucie Bílá dnes slaví 53. narozeniny: Připomeňme si její nejslavnější hity
Zdroj: luciebila.com
Neposlušné tenisky (1985)S Karlem Gottem v roce 1988Album Hvězdy jako hvězdy (1988)Hit Láska je láska (1992) se do povědomí všech zapsal především díky skutečně originálnímu klipu Filipa Renče, který ve své době vyvolal pobouření+ 6 fotek+ 7 fotek

Dvacetinásobná Česká slavice se svým věkem nijak netají. Vypadá totiž stále skvěle a energie má na rozdávání. A i když má narozeniny až dnes, oslavu se svými věrnými fanoušky i muzikálovými kolegy z populární Carmen už má za sebou. Chybět nemohl ani dort a spousta rudých růží. Vzpomínáte ale ještě, jak vyučená dámská krejčová před lety začínala?

Lenka Chvostová
Lenka Chvostová 07. 04. 2019 08:00

I když zpěv milovala odjakživa a už jako dítě navštěvovala hodiny zpěvu v Lidové škole umění, nikoho tenkrát ještě nenapadlo, že se jím v budoucnu bude živit. A rozhodně ne špatně. Protože ji ale bavily ruční práce, což rodičům připadalo rozhodně praktičtější než zpěv, vyučila se švadlenkou. K hudbě ji to ale táhnout nepřestalo. První zkušenosti na hudebních pódiích získávala jako členka tehdy ještě poměrně neznámých skupin Rock-Automat, Arakain a Vitacit hrajících po vesnických zábavách. A tak se pomalu začala rodit hvězda.

Neposlušné tenisky (1985)

Tímhle rozverným hitem s jednoduchým textem to všechno začalo. Spolu s písničkou Horší než kluk ho pro ni napsal producent Petr Hannig, který si nadějné zpěvačky s nepřeslechnutelným hlasem nemohl nevšimnout. A byl to právě on, kdo Hance Zaňákové vymyslel pseudonym Lucie Bílá. Jak zpěvačka prozradila, na den, kdy píseň natáčela, nikdy nezapomene. Bylo to v karlínském studiu Českého rozhlasu. Domů musela jít pěšky a přimrzly na ní džíny.

Láska je láska (1992)

Tento hit se do povědomí všech zapsal především díky skutečně originálnímu klipu Filipa Renče, který ve své době vyvolal pobouření. Kritici na něm nenechali nit suchou, a dokonce se nesměl jeden čas v televizi vůbec vysílat. Byl totiž označen za zvrácený a neetický. U diváků byl ale velmi úspěšný. Podle hlavní protagonistky je za tím především „…vtipný a kultovní text Gábiny Osvaldové, skvělá hudba Ondry Soukupa, nádherná barva hlasu Ilony Csákové a k tomu právě úžasný režisér Filip Renč, který se nebál natočit velmi kontroverzní klip, jímž to celé ještě o pár pater posunul výš.“

Hana Zaňa (1994)

Slavná skladba prý vznikla na popud Petra Kratochvíla, který vyhecoval Gábinu Osvaldovou, aby napsala něco přímo o Lucce. Výsledkem je její portrét postavený na barvitých protikladech a výstižném postřehu, v němž jako by bylo obsaženo několik zoubků klíče ke vztahu Bílé a bulvárního tisku.

Jsi můj pán (1995)

Kultovním se stal také hit z nejúspěšnějšího původního muzikálu Karla Svobody Dracula, který byl už Lucčiným druhým muzikálem. Tím prvním byly v roce 1992 v Divadle Na Vinohradech Bídníci. Premiéru měl Dracula 13. října 1995 v pražském Paláci kultury (dnes Kongresovém centru) a téměř okamžitě byl nazván českým muzikálem století. „Lorraine byla krásná role a s muzikálem Dracula jsem prožila dva roky, na které ráda vzpomínám,“ říká Bílá.

Trouba (1998)

„Plyn už syčí z trouby ven. Možná tím budeš otráven. Ty prý se u mě zadusíš. Tak tu zůstaň, už nikam nemusíš…,“ zpívá Bílá v dalším ze svých kontroverzních hitů, který ne úplně každému sedl. I za tímto vtipným a nápaditým textem stojí textařka Gábina Osvaldová. Věděli jste ale, že jde původně o přeslazenou country baladu, s níž slavil už v roce 1967 obrovský úspěch britský zpěvák Engelbert Humperdinck?

Most přes minulost (2000)

Populární se stala také píseň z úspěšného muzikálu Johanka z Arku, za kterým, jak už asi nikoho nepřekvapí, stojí také duo Osvaldová a Soukup. Právě skladba Most přes minulost, která vznikla až jako úplně poslední, se nakonec stala největším hitem z představení a také nejhranější Luccčinou skladbou v českých rádiích. Johanka z Arku Bílé dokonce vynesla hereckou cenu Thálie. „Téma muzikálu mě okamžitě chytlo. Příběh sám je nositelem velké škály emocí a z hudebního hlediska mi díky době a místu, v nichž se odehrává, poskytnul možnost použít jak názvuky keltské melodiky, tak i odkaz na středověké postupy,“ vzpomíná autor hudby Ondřej Soukup.

eSeMeS (2003)

Do paměti se posluchačům zaryla také píseň z alba Jampadampa. I ta, jak jinak, pochází z pera Ondřeje Soukupa a Gábiny Osvaldové. V roce 2003 byla v anketě radiožurnálu posluchači zvolena Hitem roku. Divákům televize Nova ji před dvěma lety v oblíbené show Tvoje tvář má známý hlas znovu připomněla zpěvačka Markéta Konvičková. „Byla skvělá ♥. Není to jednoduchá písnička, ale Markéta ji zvládla na jedničku s hvězdičkou," napsala pak Bílá produkci.

Miluji tě/Woman (2007)

Další skvělá skladba se stala ústřední písní skvělého pop-šansonového alba Woman, na němž se autorsky podíleli stejně jako v předchozích případech textařka Gábina Osvaldová a skladatel Ondřej Soukup. Bílá na něm svým bravurním výkonem jen potvrzuje, že je skutečně první dámou české pop music. Za zhlédnutí rozhodně stojí i videoklip k písni Miluji tě, ve kterém se Bílá opět objevuje jako žena mnoha tváří.

Bang! Bang! (2009)

Jedenáct let po úspěšném hitu Trouba se duo Osvaldová a Soukup vrátilo k projektu českých verzí cizích hitů a vzniklo tak album s názvem Bang! Bang! Titulní písní se stala skladba Bang Bang My Baby Shot Me Down z kultovního filmu Kill Bill. Balada prostoupená lehkým pousmáním nad první láskou, která má posmutněle křehké kouzlo, zpěvačce vyloženě sedne.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články