Zpěvačka Lenka Dusilová slaví 44. narozeniny: Největší risk jejího života byl domácí porod

Lenka Dusilová je česká zpěvačka ověnčená mnoha hudebními oceněními.
Zdroj: Profimedia
Lenka Dusilová je česká zpěvačka ověnčená mnoha hudebními oceněními.Lenka Dusilová začala s hudební kariérou už v 10 letech, kdy se představila na folkovém festivalu s básní Adolfa Heyduka, kterou sama zhudebnila. V roce 1988 nastoupila do legendárního pěveckého souboru Bambini di Praga.V letech 1991–95 byla frontmankou pražské rockové skupiny Sluníčko, se kterou vydala stejnojmenné album a v roce 1994 vyhrála hudební soutěž Marlboro Rock In.Kapela také zahájila hudební festival Open Air Gampell ve Švýcarsku.+ 4 fotky+ 5 fotek

Lenka Dusilová začala s hudební kariérou už v 10 letech, kdy se představila na folkovém festivalu s básní Adolfa Heyduka, kterou sama zhudebnila. V roce 1988 nastoupila do legendárního pěveckého souboru Bambini di Praga. V roce 2000 vyhrává cenu Anděl v kategorii Nejlepší zpěvačka a od té doby byla čtenáři hudebního časopisu Report opakovaně volena jako nejlepší zpěvačka roku.

Petra Járková
Petra Járková 28. 12. 2019 07:00

V letech 1994–97 spolupracovala se skupinou Lucie, s jejíž frontmanem Davidem Kollerem založila skupinu Pusa. Jejich skladba Muka byla nominována na cenu Anděl v roce 1996.

Spolupráce s Čechomorem

Po vydání se na sólovou dráhu Lenka Dusilová začala také spolupracovat s folk-rockovou skupinou Čechomor. Hostovala na jejím přelomovém albu Proměny, které produkoval skladatel Jaz Coleman, jenž o ní mluvil jako o „velkém talentu“. Duet Dusilové a Franty Černého z Čechomoru na úvodní skladbě alba se v roce 2001 usadil v hitparádách na několik měsíců a byl zvolen Skladbou roku na udělování cen Anděl. Album Proměny se stalo platinové a získalo cenu Anděl za Album roku. V současnosti hraje kromě sólových koncertů i se svojí doprovodnou kapelou Baromantika.

Domácí porod

V polovině května roku 2014 porodila syna Edwarda, ale až později přiznala, že porod proběhl v domácím prostředí. „Chtěla jsem samozřejmě rodit v porodnici za dohledu doktorů, jenže nakonec se porod neočekávaně rozjel tak rychle a dobře, že jsem se zcela intuitivně rozhodla zůstat doma,“ prozradila zpěvačka magazínu Reflex.

Negativní komentáře

Domácí porody u nás nemají příliš dobrou pověst, protože při nenadálých komplikacích může nepřítomnost lékařů a přístrojů ohrozit život dítěte. Dusilová se svěřila, že se i ona setkala s velmi negativními názory, když přiznala, jak její dítě přišlo na svět, přestože domácí porod neplánovala.

Odmítání pediatrů

Zpěvačku dokonce odmítli i někteří pediatři. „Rodila jste doma? Najděte si někoho jiného,“ slyšela několikrát Lenka, která rodila syna pět a půl hodiny.

NA ZPĚVAČKU LENKU DUSILOVOU SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články