Domácí bylinková lázeň za pár korun: Zbaví vás i těch největších neduhů

bylinky, koupel
Zdroj: Pixabay.com
Od ženských problémů vám odpomůže heřmánková sedací lázeň. Levandule je známá především svými uklidňujícími účinky, proto si dopřejte koupel po náročném dni.Při poraněních, vředech a revmatismu použijte řebříček v podobě sedací lázně.Od ženských problémů vám odpomůže mateřídoušková sedací lázeň. + 2 fotky+ 3 fotky

Sílu bylinek znali už naši předkové a dobře věděli, že jejich účinky nepůsobí jenom vnitřně v podobě odvarů a likérů, ale že si můžou připravit vonnou lázeň a nechat je působit přes kůži. Nebojme se proto opakovat moudra našich praprababiček.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 02. 10. 2020 10:00

Vyzkoušeli jste si někdy relaxační vonnou lázeň třeba ve wellness? Nádhera, že! No a přesně takovou si můžete dopřávat i denně doma v pohodlí a komfortu vlastní koupelny.

Léčivá koupel

Lázeň si můžete připravit prakticky z každé bylinky, ale je docela dobré vědět, k čemu která slouží, protože některé jsou opravdu hodně silné. Například na zklidnění nervů je skvělý heřmánek, třezalka, kozlík, dobromysl, majoránka, levandule, chmel, či kopr, od menstruačních bolestí ulevuje řebříček, kokoška, přeslička nebo kontryhel. Potivé nohy zarazí bříza dub a ořešák. A při revmatismu pomáhá černý bez, třezalka, kopřiva, meduňka, máta i mateřídouška. Na hemoroidy platí jitrocel, divizna či dub. A pro celkovou úlevu je nejlepší heřmánek, mateřídouška, levandule a smrkové nebo jedlové jehličí. A když se chcete jen tak osvěžit, pomůže vám koupel z máty peprné.

Voňavý sáček

Můžete si z bylinek celkem jednoduchým, avšak poměrně dlouhým procesem vyrobit tinktury, které do vody přilijete, mnohem jednodušší a pohotovější jsou koupelové sáčky, které vhodíte do horké vody ve vaně a necháte chvilku máčet.

Vyrobit sáček je snadné, stačí vám jen řídké bavlněné nebo lněné plátno (ne syntetika). Dva látkové čtverečky asi 15 x 15 cm přiložte k sobě a ze tří stran je sešijte. Klidně můžete i v ruce, dokonce výsledek bude zajímavější, takový rustikální. Otvorem do sáčku vložte vybrané bylinky, zavažte provázkem a je hotovo. Po každé lázni bylinky vyklepejte a vyhoďte. Sáček vyperte, přežehlete a je připravený na další použití.

Sedací i parní

Někdy stačí místo celé vany jen malý škopík na máčení nohou při potivosti nebo revmatismu. Nebo pro úlevnou lázeň sedací, tu oceníte například při ženských problémech, hemoroidech anebo po těžkém porodu.

Nálada i smyslnost

Bylinky nemusíte používat jenom pro léčebné účinky, ale i pro navození nálady nebo jenom tak, k provonění – vyzkoušejte jemnou vůni fialek nebo smyslné růže. A co provede s libidem jedna hrst oregana, necháme na vašem posouzení.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články