Založte si letos herbář: Budete relaxovat třikrát – při sbírání, lisování a prohlížení

herbář, květiny
Zdroj: unsplash.com

Naše babičky si jako dívky zakládaly herbáře, ve kterých uchovávaly nejenom vylisované bylinky, ale také čtyřlístky pro štěstí anebo romantickou kytičku, kterou dostaly na svém prvním rande. Všimli jste si, že spolu s vintage módou se vrací i některé půvabné zvyky?

Jana Šulcová
Jana Šulcová 09. 09. 2020 12:30

Nesrovnávejte opravdový herbář s vylisovanými listy, které jste měli za úkol přinést do školy. Herbáře slouží v první řadě k botanickému určování rostlin, ale také jako relax a příjemné zpestření procházky přírodou. Do hledání dosud neobjevených bylin můžete zapojit i děti, pro ně to jistě bude zajímavé zpestření od prohlížení obrázků na telefonu. A nakonec, proč nepropojit techniku s klasikou – chytré aplikace dokážou rozpoznat druhy květin.

Zvolte systém

Než poprvé vyrazíte na sběr rostlin, rozmyslete si, jakým směrem budete chtít postupovat. Můžete například sbírat jenom léčivky, nebo luční kvítí, lesní byliny a podobně. Můžete také během výletů tvořit sbírky místních rostlin a váš herbář bude něco jako cestovatelský zápisník. Nebo je zajímavé třídit herbáře podle ročního období.

Jednoduché vybavení

Herbář je velmi nenáročný koníček. Budete totiž potřebovat jenom archy savého papíru (ubrousky), čistý papír nebo karton, stoh těžkých knih (pokročilejší si pořídí lis), lepicí pásku, nůžky a tužku na popisování. Vidíte, že vlastně všechno máte doma, můžete tedy začít hned s prvním lisováním.

Jak sbíráme

Správné načasování sběru je základ úspěchu. Nevyrážejte po dešti ani po ránu, kdy jsou rostlinky šťavnaté a plné vody. Nejlepší je slunné odpoledne. Nejsnadnější způsob je rostlinku až u země ustřihnout včetně listu a květu. Profesionálně vypadá, když se vám podaří vydloubnout ji ze země i s kořenem. To ale dá víc práce při čištění a lisování.

Sušení a lisování

Rostlinku pečlivě urovnáte na savý papír, položíte další vrstvu papíru a zatížíte knihou. Na ni dáte další arch s rostlinou. Nikdy nedávejte dvě vrstvy rostlin přímo na sebe. Zhruba každý druhý den vyměňte savý papír za nový, zamezíte plesnivění rostlinky. Celková doba lisování záleží na vlhkosti a dužnatosti rostlinky, některé se lisují i týdny.

Nakonec lepení a popisování

Buďte opatrní, usušené rostliny jsou velmi křehké. Pomocí lepicí pásky je upevněte na čistý bílý papír. Krasopisně připište název, latinský název, datum sběru a místo, kde jste ji utrhli. Můžete připsat krátkou historku z výletu, přikreslit krajinu nebo papír jinak dekorovat. Archy skládejte do šanonu a udržujte tematický systém.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články