Zázrak zvaný jóga: V čem je tak prospěšná?

Jóga je skvělá pro protažení celého těla.
Zdroj: Pixabay.com

Pokud chcete udělat něco pro zlepšení své fyzické a duševní rovnováhy, je pro vás jóga tou správnou volbou. Nejen, že pomáhá ke zpevnění těla, ale blahodárně působí i na lidskou psychiku. Seznamte se s dalšími účinky tohoto prastarého systému.

Tereza Endrštová
Tereza Endrštová 08. 03. 2020 09:00

Jóga znamená v indickém sanskrtu spojit nebo sjednotit. Odborníci její vznik datují kolem roku 500 před naším letopočtem. Je to tedy učení staré přes 5000 let. A pro svou účinnost se těší oblíbenosti dodnes. Jógové pozice se nazývají ásany a během cvičení se různě střídají. Jóga ale není jen pouhý pohyb. Je to také způsob, jak můžete nalézt duševní harmonii a psychickou rovnováhu, zlepšit si koncentraci i vztah k sobě.

Poznejte blahodárné účinky na tělo i mysl

Při pravidelném cvičení jógy lze dosáhnout skvělých výsledků pro zdraví. Co vše ovlivňuje? Mezi pozitivní účinky jógy můžeme zařadit posílení svalů, správné držení těla, zlepšení dechových návyků, ale i správné trávení a lepší kvalitu spánku. To ale rozhodně není všechno. Jóga také pomáhá při bolestech zad a hlavy. Navíc přispívá ke snížení hladiny cholesterolu a cukru v krvi, k udržování normálních hodnot krevního tlaku, a tím také k prevenci kardiovaskulárních onemocnění. Kromě toho, že zlepšíte své zdraví, dosáhnete cvičením jógy i lepší hormonální rovnováhy a v neposlední řadě psychické pohody. Zkrátka důvodů, proč ji cvičit je skutečně spousta.

První pomoc při stresu a bolestech zad

Pokud jste vystavováni dlouhodobému stresu, nebo vás trápí bolesti zad, rozhodně jógu zařaďte do vašeho každodenního harmonogramu. Existují už i různé speciální programy, které se zabývají každodenním cvičením jógy. „Jóga se neptá po fyzické a psychické příčině nemoci. Jógové cviky ovlivňují člověka celistvě kladným způsobem. Podle mé zkušenosti je systém Jóga v denním životě blahodárným a prospěšným cvičebním programem také pro ty pacienty, kterým stres způsobuje opakované bolesti hlavy a zad,“ říká Harriet Bucher, diplomovaná fyzioterapeutka.

Vybírejte pečlivě!

Pokud se konečně rozhodnete cvičit jógu, je velmi důležitý správný výběr. Ne každý typ jógy totiž musí nutně sedět každému. Naštěstí se ale dá vybírat mezi velkým množstvím druhů. Mezi nejznámější patří třeba hatha jóga, hormonální jóga či fit jóga. Velké oblíbenosti se těší také speciální bikram neboli hot jóga, která se pro zvýšení účinků cvičí v místnosti, kde je 42 °C. Tyto podmínky, připomínající indické prostředí, vám umožní se ještě lépe protáhnout. Cvičení se navíc nemusíte bát ani v těhotenství, mezi typy jógy totiž najdete i jógu pro těhotné ženy.

 

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články