I děti potřebují duševní hygienu. Psychoterapeutka upozorňuje na základní důvody

I děti potřebují duševní hygienu. Psychoterapeutka upozorňuje na základní důvody
Zdroj: Freepik.com

Duševní hygiena je proces, na který mnoho dospělých zapomíná, přestože by měla patřit u každého z nás mezi základní „hygienické“ návyky. Podle psychoterapeutky Samsonové bychom ale měli tuto péči o duši vštěpovat i našim dětem.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 01. 12. 2020 15:00

V několika předchozích článcích jsme se zabývali tématem duševního zdraví a pohody u dětí. Řešili jsme, jak a proč děti potřebují řád a pravidla, jak je nastavit, jak dětem naslouchat a pomoci je rozmluvit. Dnes se podíváme na to, proč je dobré naučit děti starat se o své duševní zdraví.

Absence klidu a pohody

Každý den obvykle potkáme různé lidi a zažijeme různé situace. Ne vždy jsou všichni naladění a optimističtí, ne vždy se podaří, že na nás někdo z okolí „nehází“ svoje problémy, viny a strachy. Ne vždy se také podaří nám samotným vše podle plánu, neboť zasáhne vyšší moc. Proto někdy každý z nás, a tedy i děti, večer neusíná úplně v pohodě a klidně.

Pokud se to stane jen jednou, tak to dokážeme v sobě docela v pohodě vyřešit tak nějak svépomocí. Ale sami ze zkušenosti víte, že takové věci se v životě stávají, někomu se přihodí jednou za týden, jindy jednou za měsíc a někdy je období, kdy máte pocit, že každý den je nějaká „katastrofa“, kterou na vás někdo z okolí nanese.

Dětské problémy

Ani u dětí tomu není jinak. Jistě, jejich problémy jsou jiné než naše dospělácké, jsou dětské. To však nesnižuje jejich dosah. Někdy jsou totiž i dětské problémy velké. Děti na sebe přebírají starosti z toho, že viděly rodiče se hádat, že se ve škole popraly s kamarádem, že dostaly poznámku, špatnou známku, že je někdo šikanuje, posmívá se jim, dělá si legraci z jejich rodiny, návyků, oblečení… A někdy prostě ne a ne najít tu spřízněnou duši, se kterou by se mohly opravdovsky kamarádit, bez závisti a předsudků. Zároveň, ať chcete nebo ne, naše děti výrazně ovlivňují sociální sítě, videa na Youtube, hry na počítači a vše, co sledují v televizi.

Co dělá moje dítě…

Díky všem zmíněným aspektům by bylo fajn, aby se děti naučily alespoň základní kroky duševní hygieny, kterou mohou provádět kdykoliv je potřeba. U malých školkových dětí jsou jim průvodci rodiče, školní děti už zvládají duševní očistu samostatně. Jak na to, si řekneme v dalším článku. Do té doby se zamyslete, jak moc velký přehled a kontrolu máte nad tím, co vaše dítě sleduje na youtube či v TV nebo na sociálních sítích. Ne všichni youtubeři jsou tací, že byste chtěli, aby je děti sledovaly, ne všechny pořady jsou takové, aby je vaše děti měly vidět. Některé věci jsou totiž negativní na první pohled a jiné jsou negativní podprahově.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články