Kolik dárků od Ježíška je ,,tak akorát“? Odbornice upozorňuje na jedno skryté nebezpečí

Kolik dárků od Ježíška je ,,tak akorát“? Odbornice upozorňuje na jedno skryté nebezpečí
Zdroj: Freepik.com

Vánoce se blíží, a tak řada lidí začíná přemýšlet nad tím, co koupí dětem pod stromeček. Jenže kolik dárků je dost? Otázka, na kterou neexistuje jednoznačná odpověď. Pár rad, jak se dopátrat výsledku, nabízí psychoterapeutka Sylvie Samsonová.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 05. 11. 2020 14:00

předchozího článku víte, že z provedené ankety na mých sociálních sítích vyšlo, že průměrný počet dárků, které děti dostanou k Vánocům, je 14 kusů. Nějaký dárek je ten „top“, a pak následují další, většinou praktické maličkosti. Je toto číslo málo, moc nebo akorát? Pamatujete si na svoje Vánoce, když jste byli malí, kolik dárků jste dostávali? U nás to většinou bylo několik dárečků, které nám sice udělaly spoustu radostí a zpravidla to byly dárky, které nás rozvíjely a zabavily na několik večerů a dní, avšak ne vždy jsme dostali to, po čem jsme toužili.

Jak to je?

Jako rodiče se mnohdy snažíme dětem koupit úplně všechno, co si přejí, snažíme se o to, aby nikdy nepocítily nedostatek. Všeobecně se dá říci, že se snažíme o to, aby se naši potomci měli lépe, než jsme se měli jako děti my. Naopak je část rodičů, která uznává ekologické a ekonomické hodnoty, a tedy například dětem dává maximálně 2 dárky.

Rovnováha

Někdy však tato rovina průměrného rozdání 14 dárků na jedno dítě není úplně tou nejlepší, neboť se jako rodiče „rozvášníme“ natolik, že svoje děti nechtěně rozmazlíme. Nevědomky je tak učíme, že mohou mít v životě vše bez námahy a sebemenší snahy. Tedy jim tím do budoucna připravujeme ne zcela lehkou půdu pro jejich další život, kdy děti postupně zjišťují, že aby mohly něco mít, něco si koupit, tak je potřeba proto i jít pracovat a něco dělat. Na druhé straně, jsou 2 dárky pod stromečkem to pravé a dostačující?

Co říkají studie

Ideální množství dárků je samozřejmě na každém rodiči, v zásadě se v návaznosti na proběhlé studie dá říci, že ideální počet je 7 až 8. Nejde o to, že by dárky musely být výrazně hodnotné, ale o to, že je splněn jakýsi pocit „dostal jsem kopu dárků“, což by každé dítě mělo zažít, aby se naučilo přijímat a zažít pocit hojnosti, aby dětství mohlo být „dětstvím“ v pravém slova smyslu. Opravdu se může jednat o maličkosti s tím, že jeden dárek je ten „hlavní“, který si dítě moc přeje, zbytek jsou maličkosti pro radost. Příliš velký počet dárků pod stromečkem pak mnohdy způsobuje, že si dítě ani dárky neužije, rozbaluje je tak nějak „ z musu“, ani se s každým z nich nestihne potěšit. Pokud tedy máte tuto zkušenost, pak víte, že je čas v počtu dárků přibrzdit.

Nezbytný rozpočet

Dobrým pomocníkem při nastavení počtu dárků je také to, že si rozvážíte a stanovíte, v návaznosti na ekonomiku a ekologii, jaký budget na dárky máte. Toho se držte. Pamatujme, že Vánoce jsou hlavně o čase, který trávíme spolu hraním her, zpíváním, povídáním si, koukáním na pohádky, společným pečením cukroví… a dárky jsou jen jakousi třešničkou na dortu, která má udělat radost.

Napište nám do redakce, co se vám osvědčilo, jak řešíte dárky vy. Těšíme se na vaše reakce.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články