Jak dětem vysvětlit vše kolem koronaviru? Hlavně v klidu, upozorňuje psychoterapeutka a nabízí pár dalších tipů

Jak dětem vysvětlit vše kolem koronaviru? Hlavně v klidu, upozorňuje psychoterapeutka a nabízí pár dalších tipů
Zdroj: Freepik.com

Koronavirus nabírá na síle a většina dospělých už je z celé situace značně mrzutá. Jenže tak trochu zapomínáme na děti, které ze dne na den ztratily kamarády a mnohdy přišly i o kontakt s prarodiči. Zeptali jsme se psychoterapeutky Sylvie Samsonové, jak těm nejmenším vysvětlit, co všechno se děje...

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 27. 10. 2020 14:00

Ptaly se vás už děti, proč nemohou za kamarádem, do školy či školky, proč k vám najednou nechodí babička s dědou nebo strejda s tetou? Vlastně proč k vám vůbec nikdo nechodí?

Vysvětlujte

Děti školou povinné jsou v podstatě rády, že nemusí do školy, na druhé straně, ale i jim chybí kamarádi, avšak jejich věk a znalosti již umožňují, aby pochopily „proč“ je teď nemohou vidět.

Malé děti tuto situaci potřebují vysvětlit, nerozumí ještě zákazům a příkazům, už vůbec ne pak důvodům. Pro děti a jejich svět je zásadní, aby byl „beze změn“ a větších zásahů. Proto, když najednou ze dne na den přijdou o kamarády a my jim ani neumíme říci, kdy je zase uvidí, tak od nás potřebují navést, situaci vysvětlit, pomoci jim ji pochopit.

Koronavirus bez mindráků

Rozhodně se nebojte použít název „koronavirus“, děti jej stejně uslyší někde kolem sebe. Na vás ale je, abyste jim tento pojem vysvětlili v klidu a s láskou. Cílem není jim udělat mindráky a hrůzu z vycházení z domu. Že daná nemoc existuje by vědět měly, je dobré jim říct, že je to taková nová nemoc, a tak ji teď dostane hodně lidí a proto, abychom to nerozšiřovali, se teď chvilku s kamarády neuvidíme, ať se všichni nenakazíme.

Pozor na negace

Chraňme děti před negativními zprávami typu „počet dnes zemřelých“… nebo záběry z nemocnice, kde jsou nemocní lidé. Buďme obezřetní, protože děti vidí a pozorují vše, co se kolem nich děje, tedy velmi bedlivě vnímají, co sledujeme v televizi, jakou náladu z toho máme, o čem hovoříme, když si myslíme, že děti si hrají a „nevnímají“. Faktem je, že naše děti vnímají pořád.

Co děti potřebují?

Je dobré si uvědomit, co všechno děti potřebují, aby celou situaci zvládly v pohodě. Patří sem nejenom rodiče v pohodě, tedy klidní, neboť na děti přenášíme vždy naši náladu. Nezbytný je i dostatek fyzické aktivity na vzduchu. Rovněž se potřebují zabavit, což zvládnete s pomocí nejrůznějších aktivit, jako jsou logické hry, doplňovačky, ale i ruční práce, teď je ideální doba na výrobu adventních věnců, dekorací apod. Dopřejte jim rovněž možnost se vidět s kamarády alespoň přes videohovory, což je rozhodně lepší, než se slyšet jenom v telefonu.

Jasný řád

Vaše děti zároveň potřebují „řád“, tedy jasný přehled povinností a také zábavy. Větším dětem určitě napište jejich denní povinnosti, menším nalepte místo slov obrázky, děti si tak samy budou hlídat, co mají a nemají hotové. Tímto způsobem se snáz učí samostatnosti a zodpovědnosti, zároveň jim daný řád přinese „klid do duše“.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články