Už vám dítě někdy řeklo „jsem na světě zbytečný“? I tak totiž může vypadat jeho volání o pomoc

Už vám dítě někdy řeklo „jsem na světě zbytečný“? I tak totiž může vypadat jeho volání o pomoc
Zdroj: Freepik.com

Nejenom my rodiče, ale i naši potomci mívají starosti. Jsou děti, které se s nimi svěří. A pak jsou ty, které si je nechávají pro sebe, i když do světa vysílají signály, že je s nimi něco v nepořádku. Psychoterapeutka Sylvie Samsonová radí, jak se v takové situaci zachovat.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 15. 10. 2020 14:00

Jako každý rodič si ani já neumím představit tíživější větu, kterou může dítě vyřknout. Děti během života procházejí různými stádii vývoje, během kterého v nich proudí spousta hormonálních bouří, jež výrazně ovlivňují jejich „náladu“. Proto se nám děti někdy zdají zcela v  pohodě a za měsíc o ně máme starost.

Nebuďte lhostejní

Cílem tohoto článku není vás děsit, ale pobídnout k tomu, ať k těmto projevům nejste lhostejní. Mnohdy se děti dostanou k takovým slovům tak nějak „demonstrativně“ a dobrá zpráva je, že většinou se jedná pouze o jakési demonstrativním volání o pomoc, dítěti se v dané chvíli něco nedaří tak, jak si plánovalo, jak se snažilo a jak chtělo. Zřejmě se dostalo do bodu, kdy neví jak dál, jak danou situaci vyřešit.

Memento smutného příběhu

Než vás vyzvu, milí rodiče, k tomu, co je třeba dělat v takové situaci, tak si dovolím sdílet jeden příběh z naší poradny, který nemá dobrý konec, ale ne vše v životě končí tak, jak bychom si přáli. Moničini rodiče se rozvedli, když byla Monika malá holčička, která sedávala u okna a vždy nadšeně vyhlížela tatínka, až půjde z práce.

Po rozvodu se otec Moniky odstěhoval 300 km daleko, Moničku ani její mladší sestru si moc často nebrával, někdy to „nestihl“ ani jednou v roce. Ani na Vánoce či narozeniny si nějak nevzpomněl. Monika byla vždy velmi snaživé a chytré děvče, ze školy nosila samé jedničky, ve sportu vyhrávala různé soutěže, vždy se snažila na sebe upozornit v tom nejlepším světle – nikomu tehdy nedocházelo, že to vše je vlastně proto, že se snaží na sebe upoutat pozornost svého táty, aby byl rád, že ji má a aby jí věnoval svůj čas.

Roky šly a Monika vyrostla v dospělou ženu, studovala vysokou školu a u toho si našla svoji první práci, prvního kluka, se kterým začala bydlet, pak se rozešli a ona byla úspěšná a samostatná, tak začala sama bydlet v bytě a koupila si motorku a auto a jezdila po výletech, většinou se usmívala a zářila, jen sem tam začala mít takové řeči, že možná ani neví, proč na tom světě je, k čemu vlastně… V jedno období se tyto řeči začaly stupňovat a ač se je její máma snažila řešit, už ji nestihla včas odvézt k doktorovi, protože si Monika vzala život. A bylo jí pouhých 23 let.

Buďte s nimi

Jak jsem psala výše, nechci vás děsit, ale chci, abyste nikdy nebyli lhostejní k tomu, co vaše dítě říká, abyste odložili práci, koníčky, a našli si čas na to nejcennější, co máte, na svoje děti. Mluvte s nimi, zavčas a do hloubky, objímejte je co nejvíce můžete, buďte s nimi, povzbuďte je, aby se vám svěřily se svými potížemi, s tím, co je trápí. Až to udělají, tak nebagatelizujte.

To, co může nám přijít „v pohodě“, děti někdy vnímají jako zásadní problém, proto i tak na něj nahlížejte. Děti podpořte děti v hledání cesty, jak z toho ven, nabídněte řešení, možnosti. Hlavně buďte s nimi co nejvíce, napojte se na ně stejně, jako když byly malé. Sdílejte s nimi vše, co zrovna prožívají.

A když si nebudete jistí, tak se ozvěte mně do redakce, či někomu fundovanému z vašeho okolí, v koho máte důvěru.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články