Myslíte, že jsou děti doma v bezpečí? Nástrahy číhají tam, kde by vás to ani ve snu nenapadlo

děti, bezpečnost, zásuvka
Zdroj: Freepik.com

Myslíte si, že když jste s dětmi doma, nic se nemůže stát? Bohužel, byt má pro dítě spoustu neviditelných nástrah. A teď, když opět trávíme víc času doma a pracujeme u svých počítačů, snadno se stane, že se zabereme do práce, dítě pustíme z dohledu a průšvih je na světě.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 21. 10. 2020 14:00

Každá matka to zná, jakmile je dítě potichu, něco se děje, a i malé batole dokáže obrátit domácnost vzhůru nohama během několika minut. Právě proto je potřeba potenciálně nebezpečné předměty přestěhovat z dosahu nenechavých ručiček, elektrické zásuvky opatřit krytkami, dveře bezpečnostními zarážkami. Přesto žijeme v neustálém strachu, jestli jsme na něco nezapomněli, jelikož zvídavému dítěti neunikne nic.

Elektrické spotřebiče

Malé děti jsou velmi vynalézavé, takže co se nám dospělým může zdát jako nemožné, je pro dětské ruce snadné a velmi lákavé. Elektrické spotřebiče, zejména ty volně stojící, mějte na takovém místě, kam skutečně dítě nemůže dosáhnout, šňůry elektrického vedení schovejte a spotřebiče umístěte mimo dosah dětí – mikrovlnná trouba určitě nepatří na kraj kuchyňské linky, stejně tak konvice či toustovač.

Pečicí trouba by měla mít pojistku, která zabrání otevření. Máte-li kombinovaný sporák s mnoha knoflíky, dávejte pozor na to, aby s nimi dítě nemanipulovalo. A při vaření neustále upozorňujte děti na to, že to pálí! Také sklokeramické desky, které fungují na dotyk, by měly mít elektronický zámek, ideální je indukční varná deska, o kterou se po sejmutí hrnce nikdo nepopálí.

Zásuvky lákají

V celé domácnosti je spousta elektrických zásuvek, většina jich bývá umístěna v dolní části místností. Pro dítě jsou zdrojem velkého nebezpečí, protože prckové jsou zvědaví a snaží se poznávat okolní svět, a to doslova, důkladně a hlavně na dotek. Dětské prsty však do zásuvky nepatří, proto je vždy opatřete krytkami. Jsou k dostání ve všech specializovaných obchodech s dětským zbožím nebo v prodejnách elektro a nejsou drahé.

Pozor na nože a střepy

Všechny ostré předměty mějte vždy v zásuvkách, které jsou opatřeny dětskou pojistkou. Pořezání je totiž dalším z častých úrazů v domácnosti. Stejná pojistka by měla být v zásuvce u skříněk, ve kterých skladujete čisticí přípravky, alkohol apod. Podobný problém může nastat se skleněnými předměty, kterých je v kuchyni skutečně dost. Skleničky asi nebudete vyměňovat za plastové, ale aspoň je tedy vždy posuňte na pracovní ploše co nejdále. Cenné vázy a porcelán dejte do vyšších pater, kam děti nedosáhnou.

Léky nejsou cukrátka

Lékárnička do každé domácnosti patří, ale zapomeňte na to, že budete skladovat medicínu v zásuvce. Pořiďte si nástěnnou uzamykatelnou skříňku. Spousta léků má totiž lákavou barvu, po které děti rády sáhnou, protože jim připomíná bonbony.

Domácí zvířata

Akvárium moc vhodné do bytu, kde se pohybují děti, není. Je vyrobené ze skla, takže hrozí rozbití a pořezání. Máte doma drobné domácí mazlíčky, kteří jsou v klecích? Pozor na to, aby se dětem nepodařilo klec otevřít, i takové morče umí pěkně kousnout a papoušek klovnout. Hlídejte i pejsky a kočičky, nespoléhejte na to, že jsou na děti zvyklí, malý špunt se po nich ožene, pejsek se lekne a neštěstí je na světě. Kromě toho není výjimkou, že dítě začne ochutnávat krmivo určené zvířátkům.

Kamna a krby

Teď, když začíná topná sezona a není nad posezení u plápolajícího ohně v krbu, je aktuální i zvýšená pozornost a opatrnost na zdroje tepla. Oheň je totiž další nebezpečnou záležitostí pro zvědavé děti. Máte-li tedy v bytě krbová kamna, bude nutné je zabezpečit ohrádkou nebo dvířky, za které se děti nedostanou. Jedině tak nedojde k popálení.

Květiny nejsou k jídlu

Milujete květiny v květináčích?  Tak pozor, některé z nich jsou jedovaté a dítě by se jimi mohlo otrávit, radši se poraďte a volte ty, které jedovaté nejsou anebo nemají ostny a podobně. Květináče dávejte raději vysoko, aby na ně dítě nedosáhlo. Sušené květiny dejte mimo dosah také – velmi často jsou chemicky ošetřeny, takže rozhodně nepatří do úst dítěte.

Děti zapojujte

Určitě se ale nebojte dítě zapojit do drobných prací, ať už je to vaření nebo úklid – budete jej mít pod dohledem a můžete mu nenásilnou a názornou formou zároveň připomínat, na co je potřeba dávat pozor.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články