Má se vaše dítě rádo? Proč by tomu tak mělo být, vysvětluje psychoterapeutka Samsonová

Má se vaše dítě rádo? Proč by tomu tak mělo být, vysvětluje psychoterapeutka Samsonová
Zdroj: Freepik.com

Schopnost mít se rád nás podrží v mnoha situacích, zejména těch krizových, kdy si třeba už nebudeme vědět rady s tím, jak se k nám chová okolí. I proto je dobré, aby rodiče učili děti mít se rády už od mala.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 19. 11. 2020 14:00

Poznáte, zda se má vaše dítě rádo? Je podle vás důležité, aby vaše dítě mělo rádo samo sebe? Kde je rovina sebelásky, která je „chtěná či správná“, aby se z dítěte nestal sebestředný sobec?

K zamyšlení

Výše uvedené otázky velmi často řešíme v naší poradně. Mám však na vás i jiné dotazy k zamyšlení. Mnohdy se jako rodiče snažíme naše děti chválit za vše, aby náhodou u nich nedošlo k tomu, že by se mohly nemít „dostatečně rády“. Dítě necháváme stále vyhrávat v kartách, stále dokola žasneme, že v pěti letech už umí kotoul, přičemž to už zvládají i dvouleté děti, chválíme, jak mu to sluší, jak krásně papá, jak dobře se učí, rychle běhá, i když všichni ostatní běhají rychleji, a chválíme vlastně vše, co dítě dělá. Pokud se dítěti něco nepodaří, mávneme nad tím rukou a děláme, že to nevidíme.

Správná cesta?

Moje otázka zní, je toto ta správná cesta? Co myslíte, že tímto jednáním, touto výchovou dítě naučíme? Opravdu takovým přístupem vychováme děti, které by měly vědět, že jsou věci, jež nám jdou snadno a věci, které musíme trénovat, snažit se a zlepšovat je? Jak se asi zachová neustále chválené dítě v dospělosti, když například v zaměstnání odvede standardní práci, tedy dobře, avšak jeho šéf to bude brát tak, že je sice fajn, že práci odvedl, ale k nějaké chvále není důvod už třeba proto, že za práci dostává dotyčný mzdu? Nenastane pak u takto vychovaného dítěte třeba zbytečně frustrace?

Naše děti by se měly mít rády, měly by vědět, v čem vynikají, a každý z nás vyniká v něčem, ale měly by také vědět, že jsou oblasti, ve kterých jim do nejde.

Pár zdravých tipů

Pokud se něco povede, co dítě dělá prvně či udělalo nadstandardně, tak je pochvalme. Jestliže dítě udělá cokoliv samo od sebe „navíc“, například vyluxuje nejenom obývák, ale také ložnici, poděkujte mu a přidejte pochvalu. Něco se mu naopak nepovedlo? Řekněte, že ani vy neumíte vše dokonale, ale že si ceníte snahy, že to zkusilo. Jestliže se jedná dovednost, kterou potřebuje k životu, pomozte mu. Na druhou stranu ale netlačte na pilu. Každý máme jiné silné stránky.

Jestliže nevíte, v čem má právě vaše dítě silné stránky, vyzkoušejte testy, které najdete u mě na webu. Je také vhodné naučit dítě chválit okolí, protože to, že se mám rád znamená, že umím i ocenit ostatní lidi kolem sebe...

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články