Nadprůměrně inteligentní děti potřebují speciální přístup, upozorňuje odbornice

Nadprůměrně inteligentní děti potřebují speciální přístup, upozorňuje odbornice
Zdroj: Freepik.com

Možná jste si všimli, že vaše dítě projevuje schopnosti, které převyšují jeho věk. Informace nasává jako houba, znalostmi strčí do kapsy stejně staré kamarády. Psychoterapeutka Samsonová vysvětluje, proč je dobré zjistit, jak je na tom s IQ.

Sylvie Samsonová
Sylvie Samsonová 26. 11. 2020 14:00

Řada rodičů často váhá, zda si dítě příliš neidealizují a jestli má vůbec smysl s ním jít na IQ testy. Faktem je, že čím dříve u dítěte vyšší IQ rozpoznáte, tím dříve a lépe bude moci svoje schopnosti rozvinout. Uvedu to na příkladu holčičky z naší poradny.

Malá šikulka

Před sedmi lety k nám přišla do poradny maminka se svojí čtyřletou holčičkou Sabinkou. Sabinka byla na první pohled holčička, jako každá druhá. Jen na rozdíl od ostatních, stejně starých holčiček už uměla číst, protože se neustále ptala maminky, „co je to za písmenko“. Sice slabikovala, ale přečetla vše. Taktéž uměla psát, byť jen tiskacím písmem, ale uměla. Když jsem se s ní zkusila naučit básničku, tak za 10 minut byla Sabinka schopná si zapamatovat báseň o 8 verších. A tuto báseň si pamatovala i po hodině, kdy jsme dělali něco úplně jiného.

Jasné signály

Takové chování je jasný signál toho, že máte doma malého génia. V tomto případě je vhodné dojít s dítětem k psychologovi či do pedagogicko-psychologické poradny na testy IQ. Zde podle naměřených hodnot dostanete doporučení, jak s dítětem dále pracovat. Dalším krokem pak je absolvování testů v Mense, abyste měli jistotu, že vaše dítě je skutečně tak výrazně nadané. Řada rodičů totiž často pochybuje o tom, že právě oni by měli mít doma malého génia.

Dítě i učitelé

Vraťme se k Sabince. Umíte si představit, že by Sabinka měla ještě dva roky strávit ve školce, a pak v 6 letech jít do první třídy? Co by tam dělala v době, kdy se děti budou učit písmenka a ona už bude umět plynule číst? Nejenže by Sabinku samotnou tento proces zpomalil, utlumil tak její schopnosti, ale i učiteli ve třídě by způsobovalo velké potíže udržet pozornost dětí. Ty by se navíc mohly vedly ní cítit frustrované tím, že ony se to stále učí, zatím co Sabina už to umí, což by vedlo dříve či později k tomu, že by ji vyloučily z kolektivu.

Za zkoušku to stojí

Na webu mensa.cz najdete přehledně seznam všech škol, které s Mensou spolupracují, a to od mateřských, přes základní školy, až po gymnázia. Myslete na to, že pro vaše dítě je důležité, aby ve správný čas dostalo správné podmínky pro svůj rozvoj. Co vy víte, třeba máte doma malého génia, který vymyslí lék na rakovinu…

Jak už jsem několikrát ve svých článcích uváděla, každý jsme jiný, každý jsme jedinečný. Pokud jste právě vy těmi rodiči, kterým byl dán ten dar mít takto výjimečné dítě, podpořte je na maximum.

Sylvie Samsonová se dvanáct let specializuje na práci s dětmi, posledních sedm let je ředitelkou partnerské a rodinné poradny SPOLU v Brně, kde díky unikátnímu systému mediačních technik spolu s neurolingvistickým programováním dosahuje skvělých výsledků v rodinné i párové terapii. Je také autorkou knihy SPOLU partnerský manuál a NAJDU TĚ seznamovací manuál.

Se Sylvií připravujeme poradnu o tom, co vás trápí. Veškeré dotazy i starosti pište na redakce@lifee.cz

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články