Celerový salát: Dodá vám potřebné vitamíny, minerály a pomůže zhubnout

Celerový salát: Dodá vám potřebné vitamíny, minerály a pomůže zhubnout
Zdroj: Albert ČR

Celer patří mezi oblíbenou zimní zeleninu. Jeho tradiční použití je zejména v polévkách, kterým dodá příjemnou chuť. Dá se z něj připravovat spousta pokrmů za tepla či za studena. Zejména při povánočním hubnutí se tak bude hodit recept na celerový salát.

Jana Jánská
Jana Jánská 9. ledna 2021

Díky pravidelnému zařazování celeru do jídelníčku získáte další zdroj vitamínů skupiny B a C a také minerálů jako je vápník, draslík, hořčík nebo železo. Oproti jiným druhům zeleniny celer neztrácí při tepelné úpravě nic z obsahu těchto důležitých prvků.

Jak na nejlepší křupavé bramboráky: Nešetřete kořením, obejdete se i bez mouky
Mohlo by Vás zajímat:

Jak na nejlepší křupavé bramboráky: Nešetřete kořením, obejdete se i bez mouky

Jak na celer

Celerová bulva se hodí do již zmíněných zeleninových polévek, případně vývarů. Lze z ní také připravit chutné řízečky, anebo přílohové hranolky, které skvěle nahradí bramborové. Zelenou část celeru využijete k přípravě bylinného čaje. Můžete ji také nasekat a přidat do salátu, či jako ozdobu všelijakých dalších jídel.

Řapíkatý celer

Tahle varianta celeru si cestu do českých kuchyní hledá jen velmi těžko a je to škoda. Kromě toho, že je velmi aromatický, takže ozvláštní chuťově nevýrazné omáčky, ho určitě přidejte i do čerstvých salátů, kde si na něm příjemně „pochřupete“. Řapíkatý celer je lepší před použitím zbavit tenkých vláken, která mohou být pro někoho v jídle nežádoucí.

Tipy a triky pro zelňačku: Roli hraje zelí, vývar a chilli
Mohlo by Vás zajímat:

Tipy a triky pro zelňačku: Roli hraje zelí, vývar a chilli

Recept na celerový salát

Budete potřebovat: 500 g celeru, 200 g mrkve, 2 lžíce slunečnicového oleje, 3 lžíce octa, 1 červená cibule, sůl, pepř, 40 g vlašských ořechů

Postup:
Oloupaný celer i mrkev nakrájejte na jemné nudličky.
Rozehřejte olej a minutu v něm zeleninu restujte. Podlijte vodou, přidejte ocet a duste čtyři minuty.
Nakonec přidejte cibuli pokrájenou na tenká půlkolečka, promíchejte a nec hte vychladnout. Osolte a opepřete.
Před servírováním ozdobte nahrubo nasekanými ořechy.

Jak využít starý a ztvrdlý chléb: Nejen topinky, ale i netradiční krutonky a polévka
Mohlo by Vás zajímat:

Jak využít starý a ztvrdlý chléb: Nejen topinky, ale i netradiční krutonky a polévka

zdroj receptu: www.albert.cz

Miluška Voborníková (73) o celoživotní lásce s Petrem Spáleným, čtyřleté vnučce a urputných fanoušcích

Miluška Voborníková (73) o celoživotní lásce s Petrem Spáleným, čtyřleté vnučce a urputných fanoušcích

Další články