Poctivá gulášová polévka: Dejte si záležet na opečení masa, kouzlo dělá lžíce protlaku

Poctivá gulášová polévka: Dejte si záležet na opečení masa, kouzlo dělá lžíce protlaku
Zdroj: Pixabay.com

Poctivá gulášová polévka je součástí tradiční české kuchyně. Její přípravu zvládne každý, obzvlášť s malými vychytávkami. Dejte si ji v chladných měsících a pořádně prohřejte svůj organismus.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 03. 01. 2021 10:00

Když si k polévce dáte kus domácího chleba, nebudete už další jídlo potřebovat, protože dokonale zasytí.

Tipy a triky

Na gulášovou polévku se hodí hovězí přední krk, ale také loupaná plec. Jsou plné tuku neboli kolagenu, který polévce dává dobrou konzistenci. Ten, kdo má rád pikantní jídla, ocení, když sladkou papriku nakombinujete s pálivou (případně s chilli).

Na gulášovou polévku jsou potřeba brambory varného typu B, které se mírně rozvaří. Příprava polévky trvá necelé dvě hodiny.

Gulášová polévka (4 porce)

Budete potřebovat:  400 g hovězího předního masa, 2 větší cibule, 2 lžíce sádla, 3–4 stroužky česneku, 1 lžičku drceného kmínu, dvě lžíce sladké papriky (případně nakombinujte s pálivou paprikou), 800 ml hovězího vývaru (nebo vody), 3 střední brambory, majoránku, sůl, pepř, případně lžíci rajčatového protlaku.

Maso zbavte blan a nakrájejte na drobné kostičky. Oloupejte cibuli a nakrájejte ji najemno a nasypte do rozpáleného hrnce s bublajícím sádlem. Vložte kmín, počkejte, až se rozvoní, a dobře osmahněte dozlatova. Přidejte na teplotě a do rozpáleného hrnce vložte maso. Maso se musí dělat zprudka, aby se smažilo, ne dusilo.

Občas promíchejte a restujte, až ztmavne. Zajímavou chuť polévka dostane, když do ní přidáte v momentu, kdy je vyvařená všechna šťáva, lžíci protlaku. Prolisujte česnek, dejte k masu a zaprašte paprikou, dobře ji rozpusťte v tuku. Ideální je v tu dobu nemít hrnec na plotně, aby nezhořkla. Zamíchejte. Paprika pokrm zabarví a provoní.

Přidejte vývar, pokud ho máte k dispozici, nebo vodu. Maso se vaří za nižší teploty necelé dvě hodiny. Záleží ale na jeho potřebách. Průběžně kontrolujte.

Nakonec nakrájejte brambory na kostičky a přidejte je do hrnce. Pokrm osolte a vařte, dokud nebudou měkké. Zhruba necelých deset minut. Hrnec sundejte z plotny, dochuťte ještě jedním stroužkem prolisovaného česneku a majoránkou, kterou rozemněte mezi prsty pro lepší vůni, a opepřete.

Tip: Pokud byste chtěli polévku ještě zahustit, můžete hned po přilití vývaru přidat na rozvaření jednu bramboru nakrájenou na malé kostičky.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články