Sezóna horkých polévek: Poctivá kuřecí s nudlemi

Sezóna horkých polévek: Poctivá kuřecí s nudlemi
Zdroj: Freepik.com

Poctivý kuřecí vývar je dobrý nejen k jídlu, ale patří také mezi tradiční posilovací prostředky, když člověku není dobře. Je skvělý na prohřátí organismu, speciálně v chladných dnech a v obdobích, kdy hrozí nachlazení. Kuřecí polévka chutná mnohem lépe, když si do ní připravíte domácí nudle.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 29. prosince 2020

Domácí kuřecí polévka patří mezi naše tradiční jídla. Vychutnáváme si ji hlavně na podzim a v zimě na posilnění.

Vývar je ideální dát si v kombinaci s denním meníčkem,vyjde pak levněji.
Mohlo by Vás zajímat:

Velký průvodce vývary: Proč je polévka podle našich babiček „grunt“ a jaké nemoci léčí?

Kuřecí polévka s domácími nudlemi

Na kuřecí vývar budeme potřebovat: části kuřete (skelet) na polévku, 2 ks nového koření, 5 ks pepře, 1 mrkev, ½ menšího celeru, 1 petržel.

Na domácí nudle budeme potřebovat: 100 g hrubé mouky, 1 vejce, velkou lžíci vody, hrubou mouku na podsypání.

Na dokončení polévky budeme potřebovat: 1/2 mrkve, 1/4 menšího celeru, 1/2 petržele, listy celeru (nebo petrželku), sůl, pepř.

Jak připravit poctivý hovězí vývar: Uděláte z něj polévku i základ pro omáčku
Mohlo by Vás zajímat:

Jak připravit poctivý hovězí vývar: Uděláte z něj polévku i základ pro omáčku

Do hrnce vložíme kuřecí maso, zalijeme ho studenou vodou, osolíme, přidáme nové koření, pepř a zeleninu pokrájenou na menší kusy. Přivedeme k varu a vaříme zhruba hodinu. Během vaření průběžně vzniká pěna, kterou je potřeba sebrat.

Pro přípravu nudlí budeme potřebovat vál, na který nasypeme mouku, ve které uděláme důlek. Do něj rozklepneme vejce a přidáme vodu. Vidličkou promícháme. Vznikne husté těsto, které následně dobře zpracujeme rukama. Hotové těsto rozválíme na pomoučeném válu tak, aby vznikl plát o tloušťce asi 2 milimetry.

Přeneseme na plech a necháme na něm zaschnout. Zaschlé těsto na nudle nakrájíme zhruba na 4cm pruhy. Položíme je na sebe a krájíme na velmi tenké nudličky. Necháme doschnout.

Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky (možné i na hrubém struhadle). Do polévkového hrnce dáme plátek másla a zeleninu na něm krátce osmahneme. Získá tak lepší chuť i vůni. Zeleninu zalijeme hotovým vývarem (přes cedník) a přivedeme k varu. Krátce povaříme, aby se zelenina nerozvařila. Přidáme kousky libového kuřecího masa, které zbylo z přípravy vývaru. Kousky by měly být malé.

Dochutíme solí a pepřem, pokud je potřeba. Mezitím můžeme dát do samostatného kastrolu vařit vodu na nudle. Těm budou stačit maximálně tři minuty. Zbylou zeleninu z vývaru dáme do lednice na další použití.

Pokud chcete ochutnat nejznámější polévky z celého světa, nenechte si ujít polévkové klání v Babiččině zahradě v Průhonicích.
Mohlo by Vás zajímat:

Polévková olympiáda: Vyhraje slovenská kapustnice, maďarská rybí polévka nebo rakouská dýňovka?

Nudle dáme na talíř a zalijeme hotovou polévkou. Ozdobíme nasekaným listem celeru nebo petrželkou.

Tip: Pokud budete chtít, aby byl vývar více prohřívající, přidejte na začátku o 3 ks nového koření a 3 ks pepře navíc, doplňte kouskem zázvoru.

Otevřená zpověď dcery herečky Aleny Mihulové: Jsem vděčná, že jsem na holky, říká Karolína Kachyňová

Otevřená zpověď dcery herečky Aleny Mihulové: Jsem vděčná, že jsem na holky, říká Karolína Kachyňová

Další články