Sezóna horkých polévek: Poctivá kuřecí s nudlemi

Domácí vývar z kuřecího masa patří mezi tradiční česká jídla.Do domácího kuřecího vývaru samozřejmě patří také domácí nudle.Domácí kuřecí vývar nejen zahřeje......ale také posilní organismus.+ 1 fotka+ 2 fotky

Poctivý kuřecí vývar je dobrý nejen k jídlu, ale patří také mezi tradiční posilovací prostředky, když člověku není dobře. Je skvělý na prohřátí organismu, speciálně v chladných dnech a v obdobích, kdy hrozí nachlazení. Kuřecí polévka chutná mnohem lépe, když si do ní připravíte domácí nudle.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 29. 12. 2020 11:00
Aktualizováno 10. 01. 2024 15:30

Domácí kuřecí polévka patří mezi naše tradiční jídla. Vychutnáváme si ji hlavně na podzim a v zimě na posilnění.

Suroviny na kuřecí polévku s domácími nudlemi

Na kuřecí vývar budeme potřebovat: části kuřete (skelet) na polévku, 2 ks nového koření, 5 ks pepře, 1 mrkev, ½ menšího celeru, 1 petržel.

Na domácí nudle budeme potřebovat: 100 g hrubé mouky, 1 vejce, velkou lžíci vody, hrubou mouku na podsypání.

Na dokončení polévky budeme potřebovat: 1/2 mrkve, 1/4 menšího celeru, 1/2 petržele, listy celeru (nebo petrželku), sůl, pepř.

Jak uvařit kuřecí polévku s domácími nudlemi

Do hrnce vložíme kuřecí maso, zalijeme ho studenou vodou, osolíme, přidáme nové koření, pepř a zeleninu pokrájenou na menší kusy. Přivedeme k varu a vaříme zhruba hodinu. Během vaření průběžně vzniká pěna, kterou je potřeba sebrat.

Pro přípravu domácích nudlí budeme potřebovat vál, na který nasypeme mouku, ve které uděláme důlek. Do něj rozklepneme vejce a přidáme vodu. Vidličkou promícháme. Vznikne husté těsto, které následně dobře zpracujeme rukama. Hotové těsto rozválíme na pomoučeném válu tak, aby vznikl plát o tloušťce asi 2 milimetry. Přeneseme na plech a necháme na něm zaschnout. Zaschlé těsto na nudle nakrájíme zhruba na 4cm pruhy. Položíme je na sebe a krájíme na velmi tenké nudličky. Necháme doschnout.

Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky (možné i na hrubém struhadle). Do polévkového hrnce dáme plátek másla a zeleninu na něm krátce osmahneme. Získá tak lepší chuť i vůni. Zeleninu zalijeme hotovým vývarem (přes cedník) a přivedeme k varu. Krátce povaříme, aby se zelenina nerozvařila. Přidáme kousky libového kuřecího masa, které zbylo z přípravy vývaru. Kousky by měly být malé.

Tip na nejlepší kuřecí polévku

Pokud je potřeba, dochutíme polévku solí a pepřem. Mezitím můžeme dát do samostatného kastrolu vařit vodu na nudle. Těm budou stačit maximálně tři minuty. Zbylou zeleninu z vývaru dáme do lednice na další použití.

Nudle dáme na talíř a zalijeme hotovou polévkou. Ozdobíme nasekaným listem celeru nebo petrželkou.

Tip: Pokud budete chtít, aby byl vývar více prohřívající, přidejte na začátku o 3 ks nového koření a 3 ks pepře navíc, doplňte kouskem zázvoru.

Související články

Další články