
Poctivý kuřecí vývar je dobrý nejen k jídlu, ale patří také mezi tradiční posilovací prostředky, když člověku není dobře. Je skvělý na prohřátí organismu, speciálně v chladných dnech a v obdobích, kdy hrozí nachlazení. Kuřecí polévka chutná mnohem lépe, když si do ní připravíte domácí nudle.
Domácí kuřecí polévka patří mezi naše tradiční jídla. Vychutnáváme si ji hlavně na podzim a v zimě na posilnění.

Velký průvodce vývary: Proč je polévka podle našich babiček „grunt“ a jaké nemoci léčí?
Kuřecí polévka s domácími nudlemi
Na kuřecí vývar budeme potřebovat: části kuřete (skelet) na polévku, 2 ks nového koření, 5 ks pepře, 1 mrkev, ½ menšího celeru, 1 petržel.
Na domácí nudle budeme potřebovat: 100 g hrubé mouky, 1 vejce, velkou lžíci vody, hrubou mouku na podsypání.
Na dokončení polévky budeme potřebovat: 1/2 mrkve, 1/4 menšího celeru, 1/2 petržele, listy celeru (nebo petrželku), sůl, pepř.

Jak připravit poctivý hovězí vývar: Uděláte z něj polévku i základ pro omáčku
Do hrnce vložíme kuřecí maso, zalijeme ho studenou vodou, osolíme, přidáme nové koření, pepř a zeleninu pokrájenou na menší kusy. Přivedeme k varu a vaříme zhruba hodinu. Během vaření průběžně vzniká pěna, kterou je potřeba sebrat.
Pro přípravu nudlí budeme potřebovat vál, na který nasypeme mouku, ve které uděláme důlek. Do něj rozklepneme vejce a přidáme vodu. Vidličkou promícháme. Vznikne husté těsto, které následně dobře zpracujeme rukama. Hotové těsto rozválíme na pomoučeném válu tak, aby vznikl plát o tloušťce asi 2 milimetry.
Přeneseme na plech a necháme na něm zaschnout. Zaschlé těsto na nudle nakrájíme zhruba na 4cm pruhy. Položíme je na sebe a krájíme na velmi tenké nudličky. Necháme doschnout.
Zeleninu očistíme, nakrájíme na nudličky (možné i na hrubém struhadle). Do polévkového hrnce dáme plátek másla a zeleninu na něm krátce osmahneme. Získá tak lepší chuť i vůni. Zeleninu zalijeme hotovým vývarem (přes cedník) a přivedeme k varu. Krátce povaříme, aby se zelenina nerozvařila. Přidáme kousky libového kuřecího masa, které zbylo z přípravy vývaru. Kousky by měly být malé.
Dochutíme solí a pepřem, pokud je potřeba. Mezitím můžeme dát do samostatného kastrolu vařit vodu na nudle. Těm budou stačit maximálně tři minuty. Zbylou zeleninu z vývaru dáme do lednice na další použití.

Polévková olympiáda: Vyhraje slovenská kapustnice, maďarská rybí polévka nebo rakouská dýňovka?
Nudle dáme na talíř a zalijeme hotovou polévkou. Ozdobíme nasekaným listem celeru nebo petrželkou.
Tip: Pokud budete chtít, aby byl vývar více prohřívající, přidejte na začátku o 3 ks nového koření a 3 ks pepře navíc, doplňte kouskem zázvoru.