Tipy a triky pro zelňačku: Roli hraje zelí, vývar a chilli

Tipy a triky pro zelňačku: Roli hraje zelí, vývar a chilli
Zdroj: Freepik.com

Zelňačka patří mezi další poklady tradiční české kuchyně. Tato polévka je velmi vydatná, nádherně voní a skvěle chutná. A navíc je i příjemně prohřívající, takže se skvěle hodí do chladných dnů.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 05. 01. 2021 10:00

Na surovinách zelňačka stojí a padá. Přečtěte si, které jsou důležité a polévku pozvednou.

Tipy a triky pro zelňačku

Chuťově plnou polévku je ideální připravit z vývaru. Buď můžeme použít hovězí (ideálně, když máte už připravený), nebo využít uzené maso (ale také třeba uzená žebra) a připravit vývar z něj. Když sáhneme po klobáse, vyplatí se, aby byla kvalitní. Za pozornost stojí i samotné zelí. Roli přitom hraje, jak je kyselé, nakrouhané, slané. Podle chuti bychom pak měli postupovat. Recept je potřeba vyladit přímo u hrnce s polévkou.

Kdo má raději pikantnější jídla, je dobré sladkou papriku nakombinovat s pálivou, případně přidat chilli.

Zahušťovat můžeme moukou. Jestli ji chcete vynechat, nechte rozvařit jednu bramboru navíc.

Často se řeší i otázka, jestli brambory vařit se zelím, nebo zvlášť. V kyselém prostředí mají brambory pevnější strukturu, což u polévky nechceme. Proto je vhodnější brambory uvařit bokem.

Zelňačka pro 4–5 osob

Budeme potřebovat: 500 g uzeného masa s kostí, 3 brambory (varný typ B), velkou cibuli, 200 g kysaného zelí, klobásu, 1 lžíci sádla, 2 lžičky sladké papriky (případně nakombinovat s pálivou), 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíci mouky (nebo 1 bramboru na zahuštění), 1 bobkový list, nové koření, mletý pepř, 1/2 lžičky kmínu, sůl.

Uzené maso dáme do litru studené vody a vaříme ho spolu s bobkovým listem a novým kořením asi hodinu, dokud není měkké. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve slané vodě. Nakrájíme nadrobno cibuli. Zelí necháme okapat, vymačkáme a pokrájíme. Nálev nevyléváme.

Klobásu nakrájíme na kolečka a opečeme v hrnci na rozpáleném sádle. Pak ji vyndáme bokem na talířek a do zbylého tuku přidáme cibuli a necháme pomalu zesklovatět. Může to trvat i deset minut. Pak nasypeme papriku, a pokud chceme zahustit moukou, tak mouku. Rozmícháme a přilijeme vývar z uzeného masa.

Přidáme opečenou klobásu, kmín a zelí a společně vaříme. Bude stačit čtvrt hodiny. Vložíme hotové brambory a pokrájené uzené maso. Polévku ochutnáme a případně můžeme doplnit kyselost lákem, eventuálně dosolit. Jestliže je hodně kyselá, mírně ji osladíme. Do hotové polévky můžeme zamíchat kysanou smetanu.

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články