Tipy a triky pro zelňačku: Roli hraje zelí, vývar a chilli

Tipy a triky pro zelňačku: Roli hraje zelí, vývar a chilli
Zdroj: Freepik.com

Zelňačka patří mezi další poklady tradiční české kuchyně. Tato polévka je velmi vydatná, nádherně voní a skvěle chutná. A navíc je i příjemně prohřívající, takže se skvěle hodí do chladných dnů.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 05. 01. 2021 10:00

Na surovinách zelňačka stojí a padá. Přečtěte si, které jsou důležité a polévku pozvednou.

Tipy a triky pro zelňačku

Chuťově plnou polévku je ideální připravit z vývaru. Buď můžeme použít hovězí (ideálně, když máte už připravený), nebo využít uzené maso (ale také třeba uzená žebra) a připravit vývar z něj. Když sáhneme po klobáse, vyplatí se, aby byla kvalitní. Za pozornost stojí i samotné zelí. Roli přitom hraje, jak je kyselé, nakrouhané, slané. Podle chuti bychom pak měli postupovat. Recept je potřeba vyladit přímo u hrnce s polévkou.

Kdo má raději pikantnější jídla, je dobré sladkou papriku nakombinovat s pálivou, případně přidat chilli.

Zahušťovat můžeme moukou. Jestli ji chcete vynechat, nechte rozvařit jednu bramboru navíc.

Často se řeší i otázka, jestli brambory vařit se zelím, nebo zvlášť. V kyselém prostředí mají brambory pevnější strukturu, což u polévky nechceme. Proto je vhodnější brambory uvařit bokem.

Zelňačka pro 4–5 osob

Budeme potřebovat: 500 g uzeného masa s kostí, 3 brambory (varný typ B), velkou cibuli, 200 g kysaného zelí, klobásu, 1 lžíci sádla, 2 lžičky sladké papriky (případně nakombinovat s pálivou), 2 lžíce zakysané smetany, 1 lžíci mouky (nebo 1 bramboru na zahuštění), 1 bobkový list, nové koření, mletý pepř, 1/2 lžičky kmínu, sůl.

Uzené maso dáme do litru studené vody a vaříme ho spolu s bobkovým listem a novým kořením asi hodinu, dokud není měkké. Brambory oloupeme, nakrájíme na kostičky a uvaříme ve slané vodě. Nakrájíme nadrobno cibuli. Zelí necháme okapat, vymačkáme a pokrájíme. Nálev nevyléváme.

Klobásu nakrájíme na kolečka a opečeme v hrnci na rozpáleném sádle. Pak ji vyndáme bokem na talířek a do zbylého tuku přidáme cibuli a necháme pomalu zesklovatět. Může to trvat i deset minut. Pak nasypeme papriku, a pokud chceme zahustit moukou, tak mouku. Rozmícháme a přilijeme vývar z uzeného masa.

Přidáme opečenou klobásu, kmín a zelí a společně vaříme. Bude stačit čtvrt hodiny. Vložíme hotové brambory a pokrájené uzené maso. Polévku ochutnáme a případně můžeme doplnit kyselost lákem, eventuálně dosolit. Jestliže je hodně kyselá, mírně ji osladíme. Do hotové polévky můžeme zamíchat kysanou smetanu.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články