Jak využít starý a ztvrdlý chléb: Nejen topinky, ale i netradiční krutonky a polévka

Jak využít starý a ztvrdlý chléb: Nejen topinky, ale i netradiční krutonky a polévka
Zdroj: Pixabay.com

Už se vám určitě někdy stalo, že jste nestihli sníst chléb, než ztvrdl. Ztvrdlý chléb se nutně nemusí vyhodit. Existuje řada možností, jak s touto potravinou naložit. Podívejte se na naše tipy.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 03. 01. 2021 14:30

Chléb je skvělým pokrmem a má řadu možností na využití. A vůbec nevadí, když není nejčerstvější.

Kostičky do polévky s bylinkami

Skvělou variantou, jak využít starý chléb, jsou kostičky do polévky. Skvělé jsou jen tak samotné, lepší jsou opečené na másle nebo na sádle, ale úplně nejlepší jsou ty bylinkové. Potřebujete na ně kromě chleba i česnek, bylinky (tymián, petrželka, oregano), olivový olej, sůl, pepř.

Rozpalte troubu na 200 °C. Oloupaný česnek prolisujte, promíchejte s bylinkami, olivovým olejem, solí a pepřem. Pak směs doplňte o chlebové kostky a dobře promíchejte. Olej by se do chleba neměl příliš vpít. Vezměte plech, rozložte na něj pečicí papír a dejte do rozehřáté trouby. Peče se dozlatova, zhruba 10 minut. Hotové bylinné kostky nechte vychladnout, a pokud je rovnou nespotřebujete, dají se uchovávat v suché uzavíratelné nádobě.

Smaženky

Smaženky patří mezi tradiční a oblíbená česká jídla. Plátek chleba lehce osmažíme na pánvi. Dáme na talíř, kde ho natřeme česnekem – skvělá je také varianta s plnotučnou hořčicí. V hrnku rozkvedláme jedno nebo dvě vejce, osolíme, kápneme vodu, přidáme lžičku strouhanky a důkladně promícháme. Rozpálíme pánev a směs osmažíme z obou stran. Smaženku dáme na chléb a navrch dáme plátky cibule a kyselou okurku.

Variantou je také obalení chleba ve směsi: vajíčko, sůl, nastrouhaný sýr, pepř. Chléb se nechá nasáknout z obou stran a peče se na rozpálené pánvi se slunečnicovým olejem. Hotová smaženka se potírá hořčicí. Navrch se kladou plátky cibule a kyselé okurky.

Topinky

Topinky jsou klasickým příkladem zpracování starého chleba. Dají se osmažit na másle nebo na sádle na pánvičce. Tepelně se dají upravit i na toustovači, případně rozpéct v troubě. K nim se hodí třeba rozpečený plátkový sýr, ale i pikantní česneková pomazánka a další varianty.

Chlebová polévka

Starší chléb je ideální na to, abyste si z něj připravili chlebovou polévku. Chléb, který jste nestihli zpracovat, nakrájejte na kostičky. Využijete v ní kromě chleba i vejce, sádlo, cibuli, česnek, sůl, pepř, majoránku a vodu nebo vývar. Nejdříve zpěníte na sádle cibulku, zalijete vodou nebo vývarem, přidáte chléb nakrájený na kostky (část necháte bokem).

Vaříte polévku, dokud se chléb nerozvaří. Někomu vyhovuje namixovaná, ale nemusí být. Když jsou k sehnání kopřivy, nabízejí se jako skvělá ingredience. Nasekáte je na malé kousky, spaříte pod vroucí vodou a přidáte spolu s rozkvedlaným vajíčkem do polévky. Prolisujete do hrnce česnek. Osolíte, přidáte majoránku a pepř podle chuti. Vedle na pánvičce na sádle osmažíte zbylé kostky chleba. Do polévky se přidávají až na jídelním stole.

Uchovávání starého chleba

Starý chléb se dá zamrazit. Ať už z něj uděláte plátky, nebo kostičky, schováte je do igelitových sáčků a zamrazíte. Ve výsledku je pak můžete použít do výše zmíněných jídel.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články