5 tipů, jak skladovat chléb, aby vydržel dlouho čerstvý a nezplesnivěl

10. května 2019
Pixabay.com
Pixabay.com

Také se vám často stane, že sáhnete po chlebu, který jste před dvěma až třemi dny koupili, ale ten je tvrdý nebo ho „zdobí“ bílá či zelená plíseň? Pak jste ho nejspíš měli špatně uložený. Pokud se ale naučíte chléb správně uchovávat, vydrží vám měkký minimálně týden.

Zabalte ho do utěrky

Vsaďte na spolehlivou radu, ověřenou generacemi, a využijte zkušeností našich babiček. Čerstvý chléb zabalte do čisté plátěné nebo bavlněné utěrky a uložte ho třeba do chlebníku. Utěrku je vhodné měnit, protože stárnutí chleba způsobuje uvolňování vody, která se do utěrky vsakuje. Chléb by pak mohl začít plesnivět. Ideální teplota při skladování je 20 – 25 stupňů.

Pořiďte si praktický chlebník

Dalším řešením je uložit čerstvé pečivo do chlebníku. V něm je snadno dostupné a zároveň chráněné před vlhkem i vzduchem, na kterém tvrdne. Můžete s ním zároveň zajímavě doplnit interiér kuchyně. Na výběr máte celou řadu modelů: závěsných nebo volně stojících, dřevěných nebo kovových, s různými způsoby otevírání a v mnoha velikostech.

Zkuste papírový pytlík

Variantou na tip našich babiček (tedy balení do utěrky nebo plátna) je balení pečiva do papíru, samozřejmě čistého, nepotištěného a nepoužitého. Sehnat se dají přímo papírové sáčky na chleba nebo použijte například svačinový papír.

Využijte speciální zásuvku

Starosti s uchováváním pečiva za vás částečně vyřešili i výrobci kuchyní. Někdy je součástí linky speciální hluboká zásuvka s plastovým vnitřkem, který můžete snadno vyndat a umýt. Výhodou těchto zásuvek je hlavně to, že výborně těsní, a proto v nich pečivo neosychá.

Dejte ho do mrazáku

Když budete dodržovat správný postup, můžete chleba i zmrazit. Přijde vhod – třeba když se vrátíte pozdě z práce a nestihnete nakoupit čerstvé pečivo. V takovém případě je dobré chléb rozkrájet na krajíce (se zmrzlým bochníkem žádný zázrak nenaděláte) a jednotlivé plátky proložit papírem na pečení a vložit do mikrotenového sáčku. Pak můžete z mrazničky vyndat jen potřebné množství. Až budete chleba rozmrazovat, sáček pootevřete, aby se odpařila voda. Pečivo můžete také krátce rozpéct v troubě. Pak bude krásně křupavé a čerstvé. Ale musíte ho hned sníst, protože brzy ztvrdne.

Zavří­t reklamu