Chcete si zamrazit zeleninu na zimu? Jak to udělat, aby si zachovala barvu, chuť i vitamíny

Mrazená zelenina by měla zůstat plná vitamínů
Zdroj: Pixabay
Před zmrazením zeleninu omyjte, očistěte a nakrájejte na drobné kostkyZmrazenou zeleninu využijete v létěI bylinky můžete zamrazitMrazák udržujte v čistotě+ 1 fotka+ 2 fotky

Sezona čerstvé zeleniny je v plném proudu. Záhony, skleníky i tržiště překypují úrodou paprik, rajčat, pórku, kořenové zeleniny, růžičkové kapusty, brokolice, hrášku a dalších. Ideální je proto uskladnit si ji na horší časy. Úplně nejlepší metodou je mrazení. Při správném postupu si totiž zelenina zachová nejen svou chuť, ale i většinu vitaminů a nutričně cenných látek. A navíc je ihned připravena k použití v kuchyni.

Redaktor
Redaktor 19. 09. 2018 12:30

Jaké druhy zeleniny můžeme zmrazit?

Všeobecně se dá říct, že zmrazit můžeme jakoukoli zeleninu. Protože většina z nás nevlastní hned několik velkých pultových mrazáků, ale používá jen pár šuplíků v mrazničce, je dobré předem dobře zvážit, co se opravdu vyplatí tímto způsobem uložit. Nejvhodnější je mladá křehká zelenina, mladé klíčky a výhonky a samozřejmě bylinky. Zmrazit můžete hrášek, fazolové lusky, chřest, špenát, mangold, brokolici, květák, karotku, celer, kořenovou petržel, cukrovou kukuřici, papriky. Při mrazení zeleniny s vysokým obsahem vody, jako jsou cukety, lilek nebo rajčata, je třeba počítat s tím, že při rozmrazení ztratí pevnost a tvar.

Jak připravit zeleninu před zmrazením?

Veškerou zeleninu je nutné dobře omýt a následně důkladně osušit nebo nechat oschnout. Dále je důležité důkladně ji zbavit jadérek a slupek. Například rajčata je nejlepší spařit a oloupat, pórek zbavit koncových zelených částí, větší zeleninu je pak dobré rozdělit na menší části, které jste následně schopni v kuchyni snadno zpracovat.

Zmrazujte co nejdříve

Umytou a osušenou zeleninu rozhodně neodkládejte do lednice s tím, že si na její krájení uděláte čas někdy večer. Čím déle totiž zůstane na vzduchu, tím více vitamínů ztrácí. Zpracujte ji proto rychle, ale šetrně. Pokud máte zeleniny na mrazení větší množství, zpracovávejte ji po částech a blanšírovanou a nakrájenou zeleninu ihned ukládejte do mrazáku.

V čem zmrazovat?

Výběr vhodného obalu je opravdu důležitý. V netěsných nebo špatně uzavřených obalech zelenina rychle vysychá, a ztrácí tak nejen svou chuť, ale i konzistenci. Často je pak pro další kuchyňskou úpravu nepoužitelná. Připravenou zeleninu uložte do dobře těsnících nádob nebo silnějších igelitových sáčků se zipem, a to nejlépe v takovém množství, které zpracujete najednou.

Jak na zmrazování bylinek?

Čerstvé bylinky je nejlepší nasekat na požadovanou velikost a uchovávat v alobalových vaničkách nebo psaníčkách. Vyrobit si můžete také bylinkové kostky: do tvořítka na led namačkejte co nejvíce nasekaných bylinek a zalijte je vodou. Ovšem ne až po okraj, voda totiž při mrazení zvětšuje svůj objem. Použít můžete také olivový olej. Hotovou kostku pak stačí vymáčknout a použít do polévky nebo omáčky.

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Slovníček generace Z je plný zkratek: Etický hacker vysvětluje, co znamená THX, OFC nebo QR

Související články

Další články