Máte po letních večírcích, grilovačkách a zmrzlinkách o pár kilo navíc? Bojíte se, že na podzim nedopnete své oblíbené džíny? Pak je na čase začít s dietou

Vyzkoušejte dělenou stravu
Zdroj: Pixabay
Máte chuť na zeleninový salátek?Zelenina na všechny způsobyVyzkoušejte dělenou stravuMléčné výrobky jsou velmi důležitým zdrojem vápníku, ale  občas neudělají vašemu zažívání dobře - nadýmají.+ 1 fotka+ 2 fotky

Diet je nepřeberné množství a vybrat mezi nimi tu správnou dá pořádně zabrat. Každému totiž sedí něco jiného. Takže to, že zatímco sousedka při té své zaručené zhubla deset kilo a vy se marně trápíte, může být normální.

Redaktor
Redaktor 18. 09. 2018 12:27

To, že vám dieta opravdu vyhovuje, poznáte, když bez větších potíží zvládáte každodenní činnosti stejně jako před započetím kúry.

Dělená strava

Patří k nejoblíbenějším dietám. Vyzkoušela ji i celá řada celebrit, které na její účinky nedají dopustit. Propagátorkou u nás je herečka Lenka Kořínková, která se jinak neživí už dlouhá léta.

Dělená strava pochází z Ameriky, vytvořil ji lékař William Hay na začátku 20. století. Smyslem konzumace dělené stravy je odlehčit zažívacímu traktu a zamezit tvorbě toxinů ve střevech. Různé potraviny vyžadují pro trávení různé prostředí v žaludku.

Potraviny se u této diety dělí do tří skupin – na sacharidové (obiloviny, některé druhy ovoce a zeleniny), bílkovinné (maso a masné výrobky) a neutrální potraviny (tuky a mléčné výrobky).

Zatímco při trávení bílkovinných potravin je potřeba kyselého prostředí, při trávení sacharidových potravin je tomu naopak. Proto by se měly konzumovat odděleně. Jinak se netráví optimálně. Neutrální potraviny můžete jíst samotné nebo je libovolně kombinovat s bílkovinnými i sacharidovými. Ideální střídání bílkovin a sacharidů je po dnech a na webech věnovaných dělené stravě najdete řadu receptů, jak správně vařit.

Pozor, pokud budete hledat recepty v různých knihách o dělené stravě, spočítejte si, kolik je v nich energie. Tyto recepty bývají na energii, bohužel, nepřirozeně skoupé. Zároveň si dejte pozor a jednotlivé potraviny opravdu vybírejte podle jejich energie. Špatné pochopení principů dělené stravy totiž může způsobit naopak přibrání na váze. Je lepší sníst více nízkoenergetického jídla než jen kousek prorostlé slaniny.

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články