Reverzní dieta: Při správné strategii se dostatečně najíte a zůstanete štíhlí

Reverzní dieta: Při správné strategii se dostatečně najíte a zůstanete štíhlí
Zdroj: Freepik.com

Reverzní dieta patří mezi velmi kontroverzní stravování. Je označována jako dieta po dietě a oblíbili si ji kulturisté, závodníci ve fitness a ti, kteří se nechtějí vrátit k původní váze a přibrat tuk.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 16. 01. 2021 13:00

Reverzní dieta je velmi diskutabilní. Hlavní roli v ní totiž hrají kalorie. To, co konzumujete, už tolik podstatné není.

Co je reverzní dieta

Při reverzní dietě se postupně zvyšuje příjem kalorií, aby došlo k podpoře metabolismu. Tento krok by měl zabránit nepříjemnému efektu, kdy po ukončení diety znovu roste váha. Je třeba dodat, že tato dieta se příliš neopírá o vědecké poznatky.

Jak funguje reverzní dieta

Ke zvyšování kalorií dochází v rámci několika týdnů nebo měsíců. Tím pak může tělo spalovat více kalorií během dne. Zvyšuje se o 50–100 kalorií týdně, zhruba 4–10 týdnů, nebo dokud nedosáhnete svého příjmu před dietou.

Reverzní dieta – klady

Může zvýšit hladinu energie, snížit pocit hladu. Normalizovat hladinu cirkulujících hormonů, jako je leptin, který reguluje tělesnou hmotnost a chuť k jídlu. Usnadní přechod na normální stravu. Umožňuje víc jíst.

Reverzní dieta – zápory

Je málo vědeckých důkazů, jestli je dieta skutečně účinná. Zaměřuje se na kalorie, ne na jiné faktory stravování (živiny a podobně).

Reverzní dieta – doporučené potraviny

Pro tuto dietu nejsou doporučené potraviny, hlavní roli hrají kalorie. Důležité je experimentovat se surovinami a hledat ty nejoptimálnější varianty.

Reverzní dieta – vzorový jídelníček

Dieta nemá vzorový jídelníček. Záleží na tom, jaký příjem kalorií jste měli. Postupně si přidáváte další kalorie, a to jakéhokoli původu. Určitě byste neměli hladovět, jako je tomu třeba u jiných diet.

Jak je drahá reverzní dieta

Tato dieta není příliš drahá.

Pomůže reverzní dieta opravdu zhubnout?

U reverzní diety je to trochu jiné. Na začátku už byste totiž hubení měli být a dieta by měla napomoci s návratem k normální stravě. Záleží na přísném dodržování postupu.

Je náročné držet reverzní dietu?

Tato dieta se poměrně těžko dodržuje, protože se složitě hlídají malé přírůstky kalorií. Kromě toho může být tento proces časově náročný, protože musíte sledovat přírůstky.

Reverzní dieta a cvičení

V této dietě se říká, že spalovat kalorie můžete při běžném fungování, jako je chůze, mluvení a drobné pohyby.

Zdroj: Healthline

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Aleš Cibulka chystá se svým partnerem Michalem Jagelkou stříbrnou svatbu: Být gayem v devadesátkách nebylo vůbec snadné

Související články

Další články