Ředkvičky jsou jedním z prvních druhů jarní zeleniny a právě teď si na nich můžeme pochutnat. Jejich lehce pikantní chuť a vysoký obsah vody z nich dělá vítané osvěžení salátů či pomazánek. Zkuste si připravit ředkvičkový salát s majonézou, šunkou a sýrem.
Podle kulinářského webu Toprecepty.cz se ředkvičky z 95 % skládají z vody a ve 100 gramech obsahují pouze 11 kcal, což znamená, že je tato zelenina výborná pro dietáře a milovníky zdravé stravy. Ředkvičky jsou nejlepší syrové, a to třeba v salátech nebo ještě lépe ve svěží pomazánce vyrobené například z tvarohu nebo čerstvého sýra. Cibulky ředkvičky mají jemně pikantní chuť díky obsahu hořčičného oleje.
Jak připravit ředkvičkový salát s majonézou
Příprava chutného salátu z ředkviček není vůbec složitá. Na tento recept budete potřebovat:
- 300 g ředkviček
- 100-200 g majonézy
- 50 g šunky
- 50 g tvrdého sýra
- 1 špetka soli
- ocet (nebo citronová šťáva)
- mletý pepř
- pažitka
Ředkvičky neloupeme, ale dobře opereme a nakrájíme na tenké plátky. Šunku nakrájíme nadrobno, sýr nastrouháme najemno. Majonézu lehce rozředíme octem nebo citronovou šťávou, osolíme a opepříme. Vše smícháme dohromady a na závěr vmícháme nadrobno nakrájenou pažitku. Ředkvičkový salát podáváme s čerstvým pečivem.