Den lásky: Sladký Valentýn nejen pro dospělé

Srdíčka všude, kam se podíváš.
Zdroj: Pixabay
Srdíčka všude, kam se podíváš.Dezerty můžete ozdobit srdíčky HARIBO.Zapojte do pečení děti.Čokoládovým srdcem nic nezkazíte.+ 7 fotek+ 8 fotek

Valentýn – den, kdy se vyznává láska, je po roce opět tady. Aby si mohly zamilované páry vyjádřit náklonnost, v květinářstvích, cukrárnách a restauracích se celý den dveře netrhnou. Věděli jste, že romantickou večeři plánuje až třetina Čechů, kteří za ni v průměru utratí 700 Kč? Ať už vy den svatého Valentýna slavíte, nebo raději počkáte na rozkvetlou třešeň, nezapomínejte na děti a připravte s nimi sladkou valentýnskou hostinu.

Petra Járková
Petra Járková 13. 02. 2019 08:00

Kdo ví, možná se den svatého Valentýna slaví proto, že je zima tak dlouhá a zamilovaný svátek ji alespoň trochu roztříští. Jedni tvrdí, že je to marketingový tah, druzí se radují z přijímání či darování drobných pozorností. Ačkoliv většina lidí ví, že datum 14. února připadá na den popravy sv. Valentina, katolického kněze a biskupa tajně oddávajícího zamilované páry, v mnoha zemích si tento den připomínají různými způsoby.

Ve Francii jsou ženy obdarovávány valentýnkami, v Japonsku se naopak nechávají hýčkat muži a na Filipínách se pořádají hromadné svatby.

Užijte si tento den i s dětmi a společně připravte sladký bar. Příprava malinových cupcakes, lahodných sušenek ani čokoládových lanýžů vám nezabere příliš času. Pokud tyto dobroty navíc připravíte den předem, vaše děti si budou moci užít valentýnskou školní svačinku.

Malinové mini cupcakes

Ingredience na těsto:

150 g hladké mouky

100 g mandlové mouky

110 g másla

130 g krystalového cukru

8 g kypřicího prášku

3 vejce

špetka soli

150 g malin

Ingredience na krém:

200 g másla

80 g moučkového cukru

250 g mascarpone

100 g bílé čokolády

HARIBO srdíčka na ozdobu

Postup:

1. Máslo nechte změknout do pokojové teploty. Poté ho utřete s cukrem do pěny.

2. Přidejte vejce a opět ušlehejte do pěny.

3. Přisypte hladkou mouku, mandlovou mouku, kypřicí prášek, sůl a znovu vyšlehejte.

4. Rozkrájejte maliny na poloviny a ručně je vmíchejte do hotového těsta.

5. Vyložte plech košíčky a naplňte je zhruba z 2/3 pomocí lžíce.

6. Pečte v předem vyhřáté troubě na 180 °C přibližně 10 minut, dokud těsto nechytne zlatavou barvu.

7. Nechte si rozpustit bílou čokoládu na krém. Mezitím vyšlehejte máslo s moučkovým cukrem do bílé pěny.

8. Přidejte mascarpone a jemně zašlehejte. Jakmile se ingredience spojí, vmíchejte bílou čokoládu vystydlou na pokojovou teplotu a jemně vyšlehejte. Barvu krému dolaďte libovolně pomocí gelových barev.

9. Připravený krém naneste na cupcakes cukrářskou špičkou a ozdobte HARIBO srdíčky.

Tipy:

Pro zjemnění chuti cupcakes lze mandlovou mouku více rozdrtit v domácím mixéru.

Používejte ingredience stejné pokojové teploty, jinak hrozí, že se těsto zdrcne (pokud se tak stane, nechte těsto odležet, aby se teplota jednotlivých ingrediencí sjednotila, vyšlehejte a pokračujte dál).

Čokoládové lanýže

Ingredience:

100 g smetany

40 g másla

250 g kvalitní hořké čokolády

špetka soli

100 g malin

40 g cukru

HARIBO srdíčka

sušené maliny na ozdobu

Postup:

1. Čerstvé maliny rozehřejte společně s cukrem na pánvi a přiveďte k mírnému varu. Poté sundejte z plotny a nechte vychladnout.

2. Do rendlíku nalijte smetanu a nechte ji lehce probublat, přidejte máslo a jakmile se rozpustí, sundejte z plotny.

3. Hořkou čokoládu si nalámejte do mísy. Přilijte horkou smetanu a míchejte, dokud se čokoláda nerozpustí.

4. Přidejte špetku soli, směs z malin a promíchejte. Poté překryjte fólií a nechte v lednici ztuhnout.

5. Po ztuhnutí naberte lžící požadované množství hmoty a obalte jí HARIBO srdíčko, položte na pečicí papír a nechte ztuhnout.

6. Mezitím rozdrťte sušené maliny a po ztuhnutí v nich lanýže obalte a vložte do cukrářského košíčku.

Mandlové sušenky

Ingredience:

250 g másla

300 g hladké mouky

100 g mandlové mouky

180 g moučkového cukru

špetka sušené vanilky

1 vejce

1 žloutek

1 bílek na potření

cukrová potahovací hmota či marcipán

prachové cukrářské barvy

HARIBO srdíčka na ozdobu

Postup:

1. V míse smíchejte máslo pokojové teploty, hladkou mouku, mandlovou mouku, moučkový cukr, vanilku, vejce a žloutek. Vypracujte těsto, zabalte do fólie a nechte alespoň 2 hodiny uležet v lednici.

2. Následně těsto vyválejte na moukou podsypané ploše. Ideální šířka těsta je 3 mm. Vykrájejte požadovaný tvar a pokládejte na papírem vyložený plech.

3. Pečte v předehřáté troubě na 170 °C zhruba 10 minut.

4. Ihned po vyndání z plechu potřete sušenky žloutkem, aby se krásně leskly.

5. Rozválejte cukrovou potahovací hmotu a vykrájejte zvolené tvary. Sušenky potřete vodou a vykrojenou potahovací hmotu lehce přitiskněte.

6. Ozdobte prachovými barvami pomocí štětce a nakonec kapkou vody přilepte HARIBO srdíčko.

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Na návštěvě u Zdeňka Podhůrského: Ze staré ruiny postavil dům, ve kterém jsou trámy z Karlových lázní z 11. století

Související články

Další články