8 kroků, jak posílit imunitu: Nestačí jen dobře spát, chodit na procházky

ovoce, koktejly, vitamíny
Zdroj: pixabay.com

Po létu bychom se měli cítit plní energie a odpočatí, ale bývá to i jinak. Na podzim jsme sklíčení a máme pocit, že neudržíme oči otevřené. Říkáme tomu blbá nálada nebo dokonce deprese, ale možná jen potřebujeme dodat trochu šťávy.

Jana Šulcová
Jana Šulcová 24. 09. 2020 14:30

Když nepomůže ani hrnek silné kávy, k tomu abychom se probrali a podávali obstojné výkony, je čas se zamyslet, jestli nepotřebujeme celkovou ozdravnou kúru, respektive posílit imunitu. Při nadcházející zimě se vám to bude jenom hodit.

 Vyrazte na procházku

Choďte co nejčastěji, než nastanou deštivé dny s nízkými teplotami. Protože právě nedostatečný pobyt na čerstvém vzduchu zapříčiňuje špatnou náladu, nevrlost, nekvalitní spánek nebo sklony k nesprávné funkci metabolismu.

Kvalitně spěte

Všichni víme, že spát bychom měli asi 8 hodin denně. Ale kvůli pracovní vytíženosti, starostem či problémům se spánkem spíme méně a spánek má horší kvalitu. To se také odráží na fungování organismu a na zdravotním stavu. Dospělí by měli spát každý den přibližně stejnou dobu, 6 až 8 hodin, a to i v době volna.

Denně sklenkou vody

Ráno začněte se sklenicí vlažné vody. Tím nastartujete metabolismus a povzbudíte tělo k lepšímu fungování. Slazené  limonády nebo ochucené vody nejsou pro organismus vhodné a ani nápoje s bublinkami nejsou dobrou volbou kvůli obsahu oxidu uhličitého. Nepijte velké množství vody najednou, ale pravidelně, po skleničkách.

Jezte zdravě

Když se řekne „očista“, většině lidem se vybaví dieta, hlad a zeleninové či ovocné šťávy. Jenže po „zdravém“ týdnu o hladu najedeme opět na normální režim.  Zkuste na to jít jinak – vynechejte navždy nezdravá jídla a pečivo pokud možno vybírejte z žitné mouky. Uvidíte, že už za pár dní se budete cítit lépe, a časem to poznáte i na velikosti oblečení.

Hýčkejte tělo

Zajděte si na celotělový zábal, masáž, do sauny či vířivky. V případě, že nemáte mnoho času, vyzkoušejte domácí zábal na vlasy například z kokosového oleje, domácí peeling z ovesné mouky. Zkuste si z této péče o sebe udělat pravidelný rituál.

Začněte cvičit

Můžete vyzkoušet cvičení doma, ale také lekce jógy nebo hot jógy, ale na škodu není ani pravidelné posilování ve fitness centru pod dohledem urostlého trenéra, který vám pro začátek ukáže co a jak.

Dopřejte si vitamíny

Jistě netoužíte po tom, aby vás skolilo nachlazení. Pak je potřeba začít pestrou stravou bohatou na minerály a vitamíny, ale také celý organismus nakopnout, aby zvládnul teplotní výkyvy. Imunitu dokáže skvěle podpořit i vysoce čistý beta glukan (93 %), získávaný z hlívy ústřičné.

Odbourejte cukry

Slazené limonády, nejrůznější tyčinky a mnoho dalších sladkých pochutin sice na chvíli uspokojí chuťové buňky, ale když budeme jíst více cukru, říkáme si tělu o více inzulinu, namáháme slinivku a celý organismus. Z dlouhodobého hlediska si můžeme způsobit cukrovku, chronickou únavu, obezitu, ale i rakovinu.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články