Celozrnné pečivo je pro děti hůře stravitelné. Víte, jak na správný jídelníček?

Celozrnné pečivo je pro děti hůře stravitelné. Víte, jak na správný jídelníček?
Zdroj: Albert

Dnešní doba nabízí množství stravovacích stylů, kdy každý z nich nám doporučuje něco jiného. Může tak být obtížné zorientovat se v tom, jak správně sestavit jídelníček, aby našemu tělu nic nechybělo. Ještě důležitější je nepodcenit stravování u dětí, jejichž tělo se teprve vyvíjí. Při nedostatku živin může děti trápit nedostatek energie nebo mohou být často nemocné. Dokonce i obézní děti mohou kvůli nesprávně sestavenému jídelníčku trpět podvýživou. Zdravému životnímu stylu a stravování dětí se dlouhodobě věnuje výživový program Zdravá 5.

Komerční sdělení
Komerční sdělení 11. 06. 2019 08:00

Garantem programu je odborník na výživu rekreačních i profesionálních sportovců, RNDr. Pavel Suchánek, který zodpovídal dotazy od rodičů, které kladli na Facebooku Zdravé 5. Celé video se záznamem otázek a odpovědí můžete shlédnout na konci článku.

1. Co dělat když dítě nepřibírá na váze?

„Je třeba brát ohled na tělesnou konstituci dítěte. Štíhlost sama o sobě není na škodu. Základním měřítkem by mělo být, jestli je dítě zdravé. Ale pokud mám jako rodič pocit, že dítě neprospívá, je unavené nebo často nemocné, je vhodné zamyslet se nad tím, jak se stravuje,“ říká RNDr. Pavel Suchánek. „Ideální je začít vést si deník a zapisovat jídlo, které dítě sní v průběhu týdne. Na základě toho můžete dobře zhodnotit, zda jídelníček obsahuje všechny důležité potraviny,“ doplňuje.

2. Co vše by měl jídelníček dítěte obsahovat?

„Určitě by měl mít vyvážený poměr bílkovin, sacharidů a zdravých tuků. Stanovit vzorový jídelníček na jeden den může být problematické, protože do něj nelze promítnout všechny potřebné potraviny. Ideální je sestavit ho na týden,“ vysvětluje Suchánek. „Na denní bázi bychom měli pokrýt tři porce mléčného výrobku, tři porce zeleniny a dvě porce ovoce. V rámci celého týdne bychom měli zařadit také dvě porce ryb a dvě porce luštěnin. Nesmíme zapomenout také na ořechy nebo zdravá semínka, která můžeme různě obměňovat. Vzorové jídelníčky ve spolupráci se Zdravou 5 aktuálně připravujeme, a k dispozici budou na webových stránkách programu od poloviny června,“ dodává.

Při sestavování jídelníčku se můžete inspirovat výživovým talířem Zdravé 5:

Albert

3. Je nutné, aby dítě svačilo když výživně snídá?

„U dětí se kvůli menší velikosti žaludku doporučuje jíst 5krát až 6krát za den. Svačina nemusí být moc velká, ale měla by vždy obsahovat zdroj bílkoviny, sacharidy pro energii, a to samé platí pro odpolední svačinu,“ říká Pavel Suchánek.

4. Jaký typ pečiva je obecně pro dítě vhodný?

„Zde je nejlepším řešením pestrost. Dítě nad 5 let může všechny druhy pečiva. Není problém zařazovat i celozrnné pečivo, ale pro děti je hůře stravitelné. Vláknina totiž zpomaluje vstřebávání živin, a kvůli tomu není úplně vhodná zejména pro aktivní dítě. Navíc celozrnné pečivo obsahuje i více soli, a tu chceme v jídelníčku omezovat,“ objasňuje Pavel Suchánek.

5. Při přípravě jídla pro dítě mám volit raději plnotučné nebo polotučné mléko?

„Pro aktivní a štíhlé děti volíme klidně mléko plnotučné a sýry s obsahem 45 procent tuku v sušině. Pro normální a méně aktivní dítě doporučuji polotučné mléko a sýry s 30procentním obsahem tuku v sušině. Výrobky by určitě neměly být odtučněné, protože mléčný tuk je důležitý pro zabudování vápníku do kostí,“ uzavírá RNDr. Suchánek.

RNDr. Pavel Suchánek – Je odborníkem na výživu sportovců, a také vedoucím nutričním specialistou české fotbalové reprezentace. Působí také jako odborný garant stravovacího programu fotbalových akademií FAČR. Specializuje se na snižování nadváhy a zdravou životosprávu dětí, dospělých a seniorů. Jako výzkumný pracovník IKEM se věnuje výzkumu vlivu výživy na vznik srdečních chorob. Působí také jako vysokoškolský pedagog a je autorem několika publikací na téma výživy.

Albert

Zdravá 5 je unikátní celorepublikový vzdělávací program pro základní i mateřské školy, který je zaměřený na zdravý životní styl. Lektoři Zdravé 5 seznamují žáky zábavnou a interaktivní formou se zásadami zdravého stravování. Cílem projektu je motivovat děti k automatickému přijetí zásad zdravé výživy. Program je pro školy a školky zdarma, zaštiťuje ho Nadační fond Albert.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články