Úklid na Bílou sobotu včera a dnes: Nové koště a bílení vystřídalo luxování a třídění šatníku

Úklid na Bílou sobotu včera a dnes: Nové koště a bílení vystřídalo luxování a třídění šatníku
Zdroj: Freepik

O víkendu nás čeká Bílá sobota. Tato součást Velikonoc je spojená s řadou úkonů v souladu s křesťanskými tradicemi. Některé mají co do činění i s úklidem. Co všechno měli naši předkové v tomto ohledu na starosti?

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 01. 04. 2021 10:00

Křesťané si připomínají pašijový týden, který symbolizuje posledních sedm dní Ježíšova pozemského života. Po Květné neděli, která letos připadla na 28. března, následují i další významné dny jako Škaredá středa, Zelený čtvrtek, Velký pátek a samozřejmě i Bílá sobota (3. 4.).

Symbolika Bílé soboty

Během této soboty se nekonají liturgické obřady, zároveň křesťanům končí čtyřicetidenní půst a všechno směřuje k přípravě na slavnostní večer. Odkud Bílá sobota vzala své jméno, není úplně jasné. Nejspíš souvisí s čistotou bílé barvy, nadějí a novým životem.

Úklid o Bílé sobotě

Aby bylo vše připraveno na sobotní večer, bylo potřeba pořádně uklidit, a dokonce i vybílit dům. Hospodyně si speciálně na tuto příležitost pořizovaly nová košťata, těmi pak důkladně vymetly celé stavení. Vše muselo být uklizené a zcela čisté, aby se v prostorách neusazoval hmyz a jiní živočichové.

Často se přistupovalo i k bílení stěn stavení, někdy včetně hospodářských prostor. S úklidem se začínalo hned po svítání. Pak se připravovalo slavnostní jídlo, pekly se mazance, beránci a samozřejmě chléb. Dokončovaly se přípravy na slavnost. Chlapci pletli pomlázky, dívky a ženy zdobily vajíčka.

Večer na Bílou sobotu se pak všichni slavnostně oblékli a vydali do kostela, kde byla zapálená spousta svící a rozezněly se zvony.

Dnešní přípravy na Velikonoce

V dnešní době by nebylo možné stihnout úklid celého domu, ani kdyby člověk vstal o půlnoci. I my se ale pouštíme do velkého jarního úklidu, který zahrnuje mnohem detailnější práce, než bývalo na Bílou sobotu zvykem. Od důkladného luxování, možná i tepování, přes mytí všeho omyvatelného, včetně oken a dveří, až po třídění sezonního oblečení a podobné záležitosti.

Že bychom si každý rok pořizovali nová náčiní na úklid, to by se nelíbilo našim peněženkám ani přírodě. Vlastně k tomu ani není důvod. Šikovní domácí pomocníci toho zvládnou hodně, většinou i po několik let. A co se týká bílení stěn. Jen se přiznejte, kdy se u vás naposledy malovalo? To už si člověk spíše vybaví vybílenou peněženku.

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články