Velikonoce bez lepku: Jak si pochutnat na mazanci i jidáších, když nemůžete mouku

Nechcete, aby vám mazanec ztvrdl, raději připravte dva menší.
Zdroj: Labata
Vánočkový mazanec

Suroviny na těsto:

120 ml vlažné vody
125 g másla (změklé nebo rozehřáté)
100 g cukru
lžičku soli
530 g hladké mouky
15 g rozšlehaného vejce (opravdu přesně, už o 5 g více udělá těsto tužší)
rozinky, sušené meruňky, švestky – to už záleží na vaší chuti

Suroviny na kvásek:

150 ml vlažné vody
80 g medu z rodinné farmy Pleva
38 g droždí
190 g hladké mouky

Postup pro tvorbu kvásku:

Míchejte droždí s medem, až z toho vznikne tekutina, a přidejte vlažnou vodu a mouku a zadělejte řidší těsto, které nechte pod utěrkou kynout 45 minut.

Postup pro výrobu mazance:

Všechny suroviny ze seznamu zadělejte v těsto, přikryjte utěrkou a nechte na teplém místě kynout 1 a ½ hodiny. Vyndejte z mísy, rozdělte na dva díly a vypracujte těsto do tvaru mazance. Položte na plech vyložený pečicím papírem, potřete vejcem a můžete rovnou i posypat plátky mandlí. Pečte na 180 °C po dobu 30 až 40 minut. Respektujte zkušenosti s vlastní troubou. Recept je sice časově náročnější, ale stojí za to!Babiččin beránek

Suroviny:

3 vejce
150 g pískového cukru
100 g medu z rodinné farmy Pleva
1 máslo (Stelu, Heru)
1 tvaroh ve vaničce
300 g polohrubé mouky
1 prášek do pečiva
citronová kůra
100 g rozinek + 100 g sušených švestek

Postup:

Žloutky s medem, cukrem a tukem ušlehejte do pěny. Přidejte tvaroh a mouku s práškem do pečiva, nakonec posekané sušené ovoce a tuhý sníh z bílků. Pečte v dobře vymazané a vysypané formě na 180 °C asi 45 až 60 minut. Vždy respektujte zkušenosti s vlastní troubou. Po vychladnutí můžete polít čokoládou.Tradiční jidáše

Suroviny:

125 g medu z rodinné farmy Pleva
500 g polohrubé mouky
0,1 – 0,2 litru mléka
2 žloutky a 1 celé vejce
80 g rozehřátého másla
kůra z citronu
5 g soli
Kvásek:
1 kávová lžička medu
0,1 litru vlažného mléka
30 g polohrubé mouky
30 g droždí

Postup:

Nejprve si připravte kvásek, a to tak, že ve vlažném mléce rozpustíte med a droždí a poté vmícháte mouku, přikryjete utěrkou a necháte na teplém místě vzejít asi 15 – 20 minut.

Mezitím si navažte mouku, přidejte do ní citronovou kůru a sůl, vše zamíchejte a udělejte důlek. Ve vlažném mléce rozpusťte med, rozmíchejte žloutky a vejce a vše vlijte do připraveného důlku. Přidejte máslo a kvásek a vypracujte těsto, které necháte pod utěrkou kynout asi 1 hodinu.

Po vykynutí těsto rozkrájejte na pruhy a stáčejte do různých tvarů preclíků, brýlí, esíček, holubiček, srdíček, uzlů atd. Hotové tvary potřete vejcem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 10 – 15 minut. Jidáše podávejte polité medem.Nádivka s medvědím česnekem

Suroviny:

obyčejné rohlíky (den staré) 8 ks
mléko asi 2 dl
cibule 2 ks
jarní cibulka 2 ks
uzené maso 400 g
vinná klobása 150 g
vejce natvrdo 3 ks
čerstvý medvědí česnek 2 velké hrsti
baby špenát 2 velké hrsti
mandle (plátky, hranolky nebo nahrubo nasekané) 80 g
vejce 6 ks
kypřicí prášek 1/2 sáčku
muškátový oříšek
sůl a čerstvě namletý pepř
máslo na vymazání formy

Postup:

Rohlíky nakrájejte na menší kostičky o hraně asi 1,5–2 cm a dejte je do velké mísy. Zalijte je mlékem a promíchejte. Rohlíky by neměly být úplně namočené, spíš jen lehce zvlhlé.
Na pánvi rozehřejte trochu másla a orestujte na něm dosklovata nahrubo nakrájenou cibuli a jarní cibulku, poté přidejte na centimetrové kostičky nakrájené uzené maso a chvíli opékejte, potom vypněte oheň a směs nechte chladnout.
K rohlíkům vymačkejte ze střívka syrovou vinnou klobásu, přidejte na kostky nakrájená vařená vejce a nasekaný medvědí česnek a špenát. Také vmíchejte oloupané a nasekané mandle.
V menší misce lehce rozšlehejte syrová vajíčka, přidejte asi 1–2 lžičky soli, čerstvě namletý pepř a nastrouhaný muškátový oříšek. Poté zašlehejte kypřicí prášek. Vaječnou směs vlijte do velké mísy k rohlíkům, lehce promíchejte a pak pořádně promíchejte rukama, aby se směs dobře spojila.
Zapékací mísu vymažte máslem a rovnoměrně na ni naneste nádivkovou směs, nemusíte ji moc pěchovat, jen lehce zarovnat. Pečte v horkovzdušné troubě vyhřáté na 180 stupňů 40–45 minut, až bude povrch hezky opečený. Nádivku nechte před servírováním lehce zchladnout, aby se zpevnila.+ 1 fotka+ 2 fotky

Ať si tvrdí, kdo chce, co chce, tak Velikonoce jsou prostě o jídle, a to o dost nezdravém jídle. Beránek, mazanec, jidáše a jiné laskominy voní na každém stole a vy, jelikož máte alergii na lepek, se slzami v očích pozorujete, jak se zbytek rodiny cpe, až se jim dělají boule za ušima. Letos to však může být jinak!

Petra Járková
Petra Járková 26. 02. 2020 10:00

Bezlepkovou dietou trpí stále více lidí, proto se objevuje mnoho receptů, které berou toto omezení v potaz. My vám dnes přinášíme vyzkoušené, a především snadné bezlepkové recepty na pečená lízátka, minimazance, čokoládové jednohubky nebo jidáše, se kterými si hravě poradíte, i když nejste zrovna závratná pekařka. Jistě vás potěší i to, že recepty budou chutnat i dětem, navíc vám s jejich přípravou mohou klidně pomáhat.

Velikonoční pečená „lízátka“

Suroviny:

275 g Univerzální směsi bez lepku Labeta, 1 kypřicí prášek do pečiva bez lepku, 5 žloutků, 5 bílků, 180 g cukru krystal, 50 ml horké vody, 3 polévkové lžíce oleje

Postup:

Cukr, žloutky a vodu vyšleháme v míse do pěny. Přidáme olej a Univerzální směs bez lepku smíchanou s bezlepkovým kypřicím práškem. Vše dobře promícháme a nakonec lžící lehce zapracujeme tuhý sníh z vyšlehaných bílků. Těsto nalijeme do vymazaného, bezlepkovou moukou vysypaného plechu a pečeme při 175 °C cca 10-15 minut (do zezlátnutí). Vychladlý korpus podélně rozkrojíme na 2 pláty a vykrajujeme vykrajovátky požadované velikonoční tvary, které napíchneme na špejli, namáčíme v rozpuštěné čokoládě a posypeme cukrářským zdobením.

Náš tip: Z tohoto receptu můžeme upéct i velikonočního beránka!

Minimazance plněné čokoládou

Suroviny:

Směs na Mazanec bez lepku Labeta, 350 ml vlažné vody (nebo mléka), 2 žloutky, 80 g másla, 10 g sušeného droždí, asi 50 g kvalitní hořké čokolády, vejce a rum a med na dokončení

Postup :

K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout. Z vykynutého těsta tvarujeme bochánky, do kterých vmáčkneme kostičku dobré čokolády a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté minimazance potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé bochánky 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody.

Bezlepkové čokoládové jednohubky

Suroviny:

Kakaové muffiny bez lepku Labeta, 250 ml kokosového nebo mandlového mléka, 1 polévková lžíce kokosového oleje, polovina banánu, opražené nasekané oříšky nebo semínka na ozdobu

Postup:

Kokosové mléko krátce rozehřejeme (na sporáku nebo v mikrovlnce), aby mělo tekutou konzistenci. Necháme vychladnout, přidáme kokosový olej a polovinu banánu rozmačkaného vidličkou. Promícháme a postupně vmícháme směs na muffiny. Vyšleháme elektrickým šlehačem do hladkého těsta. Dáváme do malých silikonových formiček a do každé z nich zapíchneme špejli.  Pečeme na 175 °C asi 8 minut. Špejle nám pomohou minimuffinky lehce vyndat, poté je namočíme v čokoládové polevě a můžeme ještě ozdobit dle fantazie.

Velikonoční „raz dva“ jidáše

Suroviny:

Směs na Mazanec bez lepku Labeta, 350 ml vlažné vody (nebo mléka), 2 žloutky, 80 g másla, 10 g sušeného droždí, vejce a rum, med a skořicový cukr na dokončení

Postup:

K obsahu sáčku Mazance bez lepku přidáme 350 ml vlažné vody nebo mléka, 2 žloutky, 10 g sušeného droždí a 80 g másla. Vypracujeme těsto, které necháme asi 60 minut kynout. Z vykynutého těsta nabíráme kousky, které na vále pomoučněném bezlepkovou moukou rozválíme na asi 15 cm dlouhé válečky. Z válečků tvarujeme jidáše a pokládáme na plech vyložený pečicím papírem. Necháme ještě 30 minut kynout a poté jidáše potřeme jedním rozšlehaným vejcem s trochou rumu. Pečeme na 160 °C asi 20-25 minut. Po upečení potřeme ještě teplé jidáše 1 lžící medu rozšlehaným s 1 lžící vody a obalíme ve skořicovém cukru.

NA DALŠÍ VELIKONOČNÍ RECEPTY SE PODÍVEJTE DO GALERIE:

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články