Tradiční jidáše Suroviny: 125 g medu z rodinné farmy Pleva 500 g polohrubé mouky 0,1 – 0,2 litru mléka 2 žloutky a 1 celé vejce 80 g rozehřátého másla kůra z citronu 5 g soli Kvásek: 1 kávová lžička medu 0,1 litru vlažného mléka 30 g polohrubé mouky 30 g droždí Postup: Nejprve si připravte kvásek, a to tak, že ve vlažném mléce rozpustíte med a droždí a poté vmícháte mouku, přikryjete utěrkou a necháte na teplém místě vzejít asi 15 – 20 minut. Mezitím si navažte mouku, přidejte do ní citronovou kůru a sůl, vše zamíchejte a udělejte důlek. Ve vlažném mléce rozpusťte med, rozmíchejte žloutky a vejce a vše vlijte do připraveného důlku. Přidejte máslo a kvásek a vypracujte těsto, které necháte pod utěrkou kynout asi 1 hodinu. Po vykynutí těsto rozkrájejte na pruhy a stáčejte do různých tvarů preclíků, brýlí, esíček, holubiček, srdíček, uzlů atd. Hotové tvary potřete vejcem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 °C cca 10 – 15 minut. Jidáše podávejte polité medem. Zdroj: Pleva.cz