Tipy na zdobení velikonočních vajíček: Tentokrát trochu netradičně, vyhrajte si s jejich podobou

Tipy na zdobení velikonočních vajíček: Tentokrát trochu netradičně, vyhrajte si s jejich podobou
Zdroj: Freepik
Vajíčka nabarvená přírodními barvivy, třeba kurkumou, která dodá žlutý nádech, mají kouzlo. Dotvořit ho můžete ozdobami, například mašličkou.Různé příze, vlny, ale i krajky jsou možností, jak udělat z velikonoční kraslice unikátní dílko.Různobarevné příze, doplněné o další prvky jako vystříhané kousky textilu či knoflíčky dokážou z obyčejného vejce udělat neobyčejnou kraslici.Mezi oblíbené výtvarné techniky patří decoupage. Ubrousková metoda se hodí i na vejce.+ 2 fotky+ 3 fotky

S ohledem na situaci okolo nemoci covid-19 nás letos žádné návštěvy koledníků nejspíš nečekají. Proč si ale neozdobit nějaká vajíčka pro sebe a své nejbližší? Bude to mít minimálně tu výhodu, že si své tvoření vyzkoušíte nanečisto. Příští rok už se jím můžete pochlubit širokému okolí.

Lucie Cermanová
Lucie Cermanová 25. 03. 2021 10:00

Pojďme si to doma udělat hezké a trochu zabavit rodinu. Končí vaše dovednosti barvení vajec v několika základních barvách? Máme pro vás pár postupů, které kraslicím sluší a nechybí jim nápad.

Využití přírodních barviv

Když sáhnete po přírodních barvivech, nikdy pořádně nevíte, co vám nakonec vznikne. Tahle kouzelná metoda využívá třeba barviv z kávy, červené řepy či ze slupek od cibule. Předpokladem ale je, že budete barvit čistě bílá vajíčka. Výsledné barvy totiž bývají spíše pastelové.

Kreslení voskem

Kreslení voskem patří mezi velmi staré metody, i když dnes se mu už tolik prostoru nedává. Na čisté vajíčko nakreslíte obrázky voskem (kreslit můžete třeba hlavičkou kulatého špendlíku) a pak ho obarvíte. Nakonec se vosk odstraní pomocí zapáleného kahánku, ke kterému opatrně přiblížíte vejce, a bavlněným kusem hadříku vosk stáhnete.

Batikování s rostlinami

Krásnou a poměrně oblíbenou metodou je využití různých rostlinek, které připevníte k vajíčku silonkami nebo jinou dobře prosakující textilií, a vajíčko obarvíte.

Decoupage

Metoda decoupage neboli ubrouskování vyžaduje trochu pečlivosti, zato můžete vytvářet nejrůznější kreace podle toho, jaké kresby na ubrousku seženete. Vajíčko je třeba důkladně odmastit, třeba octem. Pokud budete mít obrázek s bílými plochami, je potřeba, aby podkladová barva byla také bílá. Například tmavě hnědé vajíčko potřebuje pod vrstvou ubrousku ještě bílou vrstvu navíc. Jinak by nebyl obrázek vidět.

Využití textilu

Využití textilu nabízí neuvěřitelné množství možností. Záleží na vaší kreativitě. Na pomoc si můžete vzít různobarevné bavlnky, vlnu, krajku, kusy látky, ale také malé knoflíčky a třeba i korálky. Nezbytností bude kromě nůžek i lepidlo. Z vajíček můžete vytvořit různá zvířátka, obaly na vajíčka se dají i uháčkovat. Můžete je ozdobit proužky tkaniny, různými výstřižky z látek ve tvaru koleček, proužků či květinek.

Na vajíčka můžete vytvořit černým fixem různé veselé obličeje. Zajímavě vypadají i kraslice omotané rozmanitými druhy přízí a provázků. Výtvarnému pojetí těchto malých uměleckých děl se meze nekladou a mohou vzniknout vtipná i záhadná dílka. Cení se osobitost, ne úroveň provedení. Důležité je se kreativně vyřádit.

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Dcera Michaely Gemrotové prodělala před narozením krvácení do mozku: Prognóza byla hrozná, ale dělá obrovské pokroky

Související články

Další články