Výročí narození Josefa Lady: Viděl jen na jedno oko, to druhé mu vzal ševcovský nůž

Výročí narození Josefa Lady: Viděl jen na jedno oko, to druhé mu vzal ševcovský nůž
Zdroj: Česká televize/Wikimedia Commons/ koláž Lifee.cz

Před 133 lety se narodil malíř Josef Lada. Přestože nám jeho obrazy dodnes přinášejí pocity nostalgie nad starými a dobrými časy, jeho život měl k tomu pěkně daleko. Kromě vážného úrazu se musel také vyrovnat s předčasnou smrtí svých blízkých.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 17. 12. 2020 08:00

Josef Lada se narodil 17. prosince 1887 v Hrusicích. Byl to český malíř, ilustrátor, scénograf a spisovatel. Vytvořil přes čtyři stovky obrazů a patnáct tisíc ilustrací. Společně s Čapkem, Nezvalem a Vančurou se stal zakladatelem takzvané moderní pohádky. V roce 1947 obdržel titul národní umělec.

Přišel o jedno oko

Josefu Ladovi se stala jeho kolébka osudnou, a to doslova. Když z ní vypadl, dopadl na ševcovský nůž, který mu poranil pravé oko. Zranění se bohužel nepodařilo vyléčit. Časem přestal na oko vidět úplně a musel se tak naučit fungovat se ztrátou prostorového vidění.

Jeho kreslířského talentu si všiml už farář ve škole, který doporučil otci, aby jej poslal na studia výtvarného umění. Rodina Ladových na to ale neměla dostatek financí. Josefovi tak nezbylo nic jiného než se v Praze vyučit malířem pokojů a divadelních dekorací. Bylo to ale na něj fyzicky příliš náročně, a tak raději změnil obor na knihtisk.

Svatba po osmnácti letech

Svou manželku si Lada vzal až po dlouhých osmnácti letech vztahu. Poté se jim narodily dvě dcery – Alena a Eva. Radost z potomků ale zkalila tragická událost. Jeho bratr František zahynul během vlakového neštěstí nedaleko Prahy. Lada pak prohlásil, že mu to zničilo nervy, což se projevilo v tom, že mu nešla práce od ruky tak, jak tomu bývalo dříve.

Další rána přišla na konci války, v únoru roku 1945. Během bombardování u Emauzského kláštera zahynula sedmnáctiletá Eva. Pro Josefa Ladu to byla úplně poslední kapka. Už se z toho nevzpamatoval. Své pocity pak vyjádřil obrazem s temnými mračny a osamělou borovicí, která roste přesně uprostřed.

Stranil se lidí

O šest let později umřela i Ladova manželka. Z blízké rodiny mu zbyla jenom dcera Alena, ke které si vytvořil velmi silné pouto. Zajímavé je, že po svém otci zdědila malířský talent. Ke konci života se Lada stáhl do ústraní. Kvůli neurastenii se mu neustále měnila nálada. Někdy ani nevycházel z domu a jen postával u okna. V roce 1957 zemřel na plicní embolii. Zemřel pár dní před jeho sedmdesátinami.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Josef Lada

Česká televize: Josef Lada

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články