Geniální malíř Vincent van Gogh: Uřízl si část ucha a v 37 letech spáchal sebevraždu. Anebo to všechno bylo jinak?

Vincent van Gogh
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Život Vincenta van Gogha byl v mnoha směrech paradoxní. Za svého života se vůbec neprosadil, jeho obrazy se začaly za velké sumy prodávat až po jeho smrti. K tomu navíc trpěl depresemi a bojoval s mnoha vnitřními démony. Opravdu ale svůj život ukončil sebevraždou, nebo to bylo trošku jinak?

Kamil Šivák
Kamil Šivák 19. 10. 2020 13:00

Vincent Willem van Gogh se narodil 30. března 1853. Byl to nizozemský malíř. Je považován za jednu z největších osobností výtvarného umění. Za svého života vytvořil 900 maleb a 1100 kreseb. Během své kariéry dokázal prodat jen jeden obraz. O jeho práci neměl prakticky nikdo zájem. Slávu zažil až jedenáct let po své smrti, a to když v Paříži proběhla výstava věnována jeho uměleckým dílům. Od té doby jsou jeho obrazy velmi ceněnými kousky umění.

Nešťastná láska

První trable s láskou potkaly van Gogha v době, kdy začal pracovat pro galerii Goupil a Cie v Haagu. V roce 1873 jej poslali do Londýna, kde se ubytoval v penzionu Loyerových. Jejich dcera Uršula byla velmi přitažlivá, takže nebylo divu, že se do ní mladý Vincent zamiloval. Když jí však vyznal své city, odmítla ho. Neunesl to a raději se vrátil zpět domů. O měsíc později se vrátil a vyznal dívce lásku ještě jednou. Opět neúspěšně.

Jeho osobní problémy jej stály místo v galerii. Moc mu to ale nevadilo, protože se v té době začal intenzivně zajímat o náboženství. Posléze začal v Amsterdamu studovat teologii. Ale ani tam se mu moc nedařilo, po roce jej vyloučili. Van Gogh se nehodlal tak lehce vzdát a odjel do Belgie, kde se stal amatérským kazatelem. Angažoval se v chudé hornické komunitě a dokonce neváhal ani fárat. Opět jej ale vyhodili. On byl však ochoten docházet do zaměstnání i zadarmo.

Život s lehkou děvou

A opět přišly na řadu pokusy o navázání vztahu. Nejprve se zaměřil na svou ovdovělou sestřenici. Přestože začal kout železo, dokud bylo žhavé, nepomohlo mu to. O něco později začal žít s prostitutkou a jejími pěti dětmi. Chtěl se s ní oženit, ale ona nebyla ochotná vzdát se svého dosavadního způsobu života. Jeho rodina tak měla pravdu, když jej od takového vztahu zrazovala.

V roce 1888 se odstěhoval do francouzského města Arles, kde se seznámil s malířem Paulem Gauguinem. Jedna jeho návštěva u van Gogha skončila velikou hádkou. Jelikož v té době již trpěl psychickými problémy, které umocňovala konzumace absintu, uřízl si v záchvatu vzteku ušní lalůček. Ten pak pěkně zabalil a donesl jej oblíbené uklízečce v místním nevěstinci.

Sebevražda, nebo nehoda?

O rok později byl jeho duševní vztah tak vážný, že nastoupil na psychiatrickou kliniku. V květnu 1890 zařízení opustil. Zbývaly mu necelé dva měsíce života. 27. července zemřel na následky střelného poranění. Oficiální verze zněla, že spáchal sebevraždu. Autoři knihy Van Gogh: Život vidí ale celou záležitost trochu jinak. Podle nich šlo o nehodu.

Mohli za to prý dva mladí chlapci, které se malíř snažil historkou o sebevraždě ochránit. Všichni tři chodili spolu často popíjet. Jeden z nich miloval kovboje a kromě obleku měl u sebe i zdánlivě nefunkční zbraň. Neúmyslného zabití se tak měl dopustit šestnáctiletý René Secretan. A ač to zní morbidně, van Goghovi měla tato smrt přijít vlastně vhod. Celý život totiž těžce nesl fakt, že jej, coby chudého umělce, živil jeho bratr Theo. Přitom v roce 1990 se jeho obraz Portrét doktora Gacheta prodal za neuvěřitelných 82,5 milionů dolarů.

Zdroje informací:

Wikipedia.cz: Vincent van Gogh

Kniha Van Gogh: The Life: Steven Naifeh

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Český Ken Robert Paulat: Syna Andrease mi porodila náhradní matka, čekal jsem rok na dárkyni vajíčka

Související články

Další články