Krásná Julia byla nejslavnější prostitutkou Divokého západu. Na jejím pohřbu truchlily tisíce milovníků

Julia Bulette
Zdroj: Wikimedia Commons, Public Domain

Julia Bulette byla lehkou děvou a později bordelmámou ve Virginia City v Nevadě. Její nevěstinec na úrovni se stal vyhlášeným široko daleko. Klientelu tvořili většinou horníci, neboť v okolí městečka se nacházely obrovské zásoby stříbra. Ač byl její pohřeb velkou událostí, okolnosti smrti zůstaly nevyřešeny.

Kamil Šivák
Kamil Šivák 05. 10. 2020 13:00

Julia se narodila v Londýně v roce 1832 a do Ameriky se pak přestěhovala se svou rodinou. Pobývala na různých místech, až se nakonec rozhodla odjet do Virginia City, kde využila toho, že byla jedinou ženou mezi samými muži a začala se živit prostitucí. Jelikož neměla žádnou konkurenci, stály se na ni fronty. Potenciální zákazníky lákala na svou štíhlou postavu, hnědé vlasy, uhrančivý pohled a vytříbené manýry.

Statečná samaritánka

Julia neposkytovala horníkům jen povyražení po dni plném namáhavé práce, ale když potřebovali, neváhala jim podat pomocnou ruku jako skutečná přítelkyně. Když se třeba otrávili pitím kontaminované vody, z části svého paláce rozkoší udělala dočasný lazaret. Nebála se ani nájezdů Indiánů a odmítla tak utéct do sousedního města.

Oko si udělala i u místního hasičského sboru. Tím, že věnovala značnou sumu na pořízení nového vybavení, si vysloužila čestné uznání a oslavnou jízdu kolem města na nově pořízené stříkačce. Požárníci jí nasadili na hlavu čepici a do ruky dali hadici, jejíž ústí bylo plné čerstvě natrhaných růží. Vše hezké ale jednou skončí.

Vraždil bezdomovec

Její tělo bylo objeveno 20. ledna 1867. Ležela částečně nahá ve své posteli. Jako příčina smrti bylo určeno udušení. Ve městě byl vyhlášený smutek. Zavřely se všechny doly i salóny. O den později ji doprovodily na místo odpočinku tisícovky lidí. Ve smutečním průvodu kráčeli nejprve hasiči a za nimi vojáci, hrající smuteční melodii.

O rok později byl zatčen bezdomovec a tulák jménem John Millain. Ještě před šibenicí přísahal, že nemá s její smrtí nic společného, pouze vnikl do bordelu a ukradl několik věcí. Soudce a šerif však byli neoblomní a rozsudku smrti tak neušel. Jeho popravě tehdy přihlížel samotný Mark Twain.

Její odkaz žil dál

Julia po své smrti neupadla v zapomnění, ba naopak. Její odkaz bychom našli třeba ve starém, přesto kdysi velmi luxusním vagóně virginských drah, který nesl její jméno. Portréty s její podobiznou visely skoro ve všech salónech. Objevila se i v několika románech, a dokonce v seriálu Bonanza z roku 1959, kde ji ztvárnila herečka Jane Greer.

Zdroje informací:

Wikipedia.org: Julia Bulette

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Vendula Pizingerová promluvila o těhotenství ve 48 letech: Lidé mi přáli postižené dítě a smrt

Související články

Další články